Денісова вимагає розслідувати випадки ненадання медичної допомоги “асоціальним” людям

Дата: 27 Липня 2018
A+ A- Підписатися

На думку Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, ненадання громадянам необхідної медичної допомоги – одне з найгрубіших порушень прав людини.

Про це повідомляє прес-служба Омбудсмана.

Денісова зауважила, що останнім часом частішають випадки, коли парамедики відмовляються надавати допомогу, як вони кажуть, “асоціальним” людям.

“Нещодавно таке сталося в Одесі, кілька місяців тому – у Києві. Бездіяльність працівників невідкладної швидкої допомоги, яка призвела до загибелі людей, є неприпустимою”, – підкреслила вона.

Також Омбудсман згадала заяву Всеукраїнської спілки парамедиків, де вони закликали українців не викликати швидку допомогу до безхатченків, наркозалежних та алкозалежних людей.

“Заява, в якій сказано, що “Бомжу не потрібна меддопомога” є відверто дискримінаційною. Таким чином лікарі ставлять в нерівні умови громадян різних соціальних верств й відверто порушують ст. 49 Конституції України – “Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування””, – сказала Денісова.

Уповноважена закликала правоохоронців провести всебічне розслідування випадків ненадання медичної допомоги громадянам, а МОЗ надати свою позицію щодо заяв Всеукраїнської спілки парамедиків та дій працівників невідкладної швидкої допомоги.

Нагадаємо, що в Одесі поліцейські знайшли на вулиці мертвого чоловіка, якого, за словами свідків, відмовилась забирати швидка допомога. 

За декілька днів до цього Всеукраїнська спілка парамедиків опублікувала звернення, де закликала людей не викликати карети швидкої допомоги до “асоціальних” людей, зокрема бомжів та людей із алкогольною та наркотичною залежністю.

На думку автора заяви Ярослава Вуса, не викликати швидку означає застосувати “європейський алгоритм дій” у подібних випадках:

“Перевіряємо стан його свідомості: заговоріть до нього і потрусіть за плечі (в рукавичках!!! які мають бути з вами!!!) і тут в 99,9% випадків ви почуєте лайку від пацієнта і зрозумієте, що йому швидка не потрібна”, – пише він.

У коментарі Центру інформації про права людини активістка Наталя Саноцька зазначила, що заява спілки – це типова мова ненависті.

Такі дописи можуть призвести до того, що людина вмиратиме на вулиці (чи бездомна, чи домна), а ніхто не звертатиме уваги“, – сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter