Денісова вимагає від Росії надати інформацію про здоров’я Балуха й Сенцова

Дата: 29 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської сторони з вимогою надати інформацію про стан здоров’я ув’язнених російською владою українського режисера з Криму Олега Сенцова та українського активіста Володимира Балуха.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

“До мене постійно надходить тривожна інформація про стан наших політв’язнів у Росії. Олег Сенцов і Володимир Балух вийшли з тривалого голодування, що призвело до значних незворотних змін роботи їхніх внутрішніх органів. Я постійно чую від російської сторони про їхній “стабільний стан”, але мені потрібні офіційні документи, які б це підтвердили”, – написала Денісова.

Вона підкреслила, що звернулася до радника президента Росії, голови Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова й уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційні документи про дійсний стан здоров’я Сенцова і Балуха.

“Права Романа Сущенка, Станіслава Клиха, Павла Гриба і всіх інших українських політв’язнів також порушуються. Я закликала Тетяну Москалькову і Михайла Федотова вжити заходів, спрямованих на відновлення порушених прав українців, зокрема права на належні умови утримання та отримання медичної допомоги, права на листування, захист і справедливий суд”, – зазначила Омбудсман.

Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе відвідав його в російській колонії. За словами адвоката, Сенцов відновлюється, але “голодування не минуло безслідно”.

Раніше Сенцов “письмово погодився на вживання їжі” після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

25 жовтня Сенцову присудили премію Європарламенту “За свободу думки” імені Сахарова. Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня в Страсбурзі.

Раніше засуджений український активіст Володимир Балух вирішив тимчасово припинити голодування. За даними Дінзе, в Балуха після більш ніж 200 днів голодування є підозра на виразку або панкреатит.

Балух оголосив безтермінове голодування 19 березня 2018 року. Після місяця повної відмови від їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50–70 грамів сухарів із чорного хліба і чай із медом), який підтримував “балансування на нульовій позначці”.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter