Денісова засудила слова митрополита Запорізького Луки про ЛГБТ

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в листі до митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки попросила його не допускати поширення дискримінаційних повідомлень. Раніше Єпископ УПЦ Московського патріархату заявив, що підтримка ЛГБТ – “це ще один крок до знищення нашої Батьківщини”, а “конституційне право на мирні зібрання не може поширюватися на ЛГБТ-людей”. 

Про це повідомляє громадська організація “Gender Z”, яка звернулася до Омбудсмана з проханням оцінити висловлювання митрополита.  

Ілюстрація: Gender Z

“Уповноважений засуджує всі випадки дискримінації та розпалювання ворожнечі щодо представників ЛГБТІ-спільноти, зокрема з боку публічних осіб“, – йдеться в листі.

У ньому додають, що для запобігання таким випадкам та усунення виявлених порушень до Луки надіслали листа з проханням не поширювати дискримінаційних повідомлень, які можуть посилювати ворожнечу стосовно окремих груп населення.  

“Наразі невідомо, чи отримав митрополит Лука вищезазначеного листа, але згадане представником Уповноваженої звернення все ще доступне на сайті Запорізької єпархії”, – зазначили в Gender Z.

Нагадаємо, що перед проведенням першого в Запоріжжі ЛГБТ-прайду на сайті Запорізької єпархії опублікували “офіційне звернення до влади та мешканців Запоріжжя”. У ньому єпископ УПЦ Московського патріархату, митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука заявив, що підтримка ЛГБТ – “це ще один крок до знищення нашої Батьківщини”, а “конституційне право на мирні зібрання не може поширюватися на ЛГБТ-людей”. Він також порівняв їх з корупціонерами, крадіями та вбивцями.    

На допис священнослужителя відреагували представники місцевої правозахисної організації “Gender Z”. Вони зазначили, що митрополит дозволив собі відверту мову ворожнечі: 

“Дивно чути таку заяву від людини, яку неодноразово звинувачували у зв’язках із російськими спецслужбами. Не в останню чергу – через його належність до Московського патріархату. Також Лука заявив, що закон не може бути один для всіх. А конституційне право на мирні зібрання має бути вибірковим. Після цього одразу згадуються часи правління Януковича, коли мирні зібрання жорстоко розганялися. Подібне ми бачимо і зараз у Білорусі: коли одна людина хоче вирішувати, хто може висловлювати свою думку. Наш прайд – це можливість показати, що всі люди різні, але рівні, зокрема перед законом”, – прокоментували в дописі організації на фейсбуку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter