Денісова занепокоєна станом здоров’я Саакашвілі, у якого в грузинській в’язниці почали відмовляти ноги

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Колишній президент Грузії та громадянин України Міхеіл Саакашвілі має серйозні проблеми зі здоров’ям: у нього порушена артикуляція та почали відмовляти ноги.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Скриншот відео

20 квітня у міському суді Тбілісі відбувалось засідання у справі про незаконний перетин Саакашвілі грузинського кордону торік. Тамтешні правоохоронці вважають, що він потрапив до країни через порт Поті, куди прибув з українського порту Чорноморськ на кораблі, завантаженому молочними продуктами.

Під час засідання Саакашвілі розповів про стан свого здоров’я, а невдовзі перервав промову й попросив про медичну допомогу. 

“Моє лікування в шпиталі в місті Горі було блефом, і звідти я повернувся до в’язниці у ще гіршому стані. Протягом останніх днів я скинув 12 кілограмів ваги, у мене безсоння. Минулої неділі я втратив контроль над ногами. Лише після уколів стан дещо стабілізувався”, – заявив він.

Ще торік у грудні група лікарів, які діяли за дорученням грузинської Омбудсман Ніно Ломджарії, казали, що із соматичного погляду стан Саакашвілі більш-менш задовільний, однак у нього зафіксували клінічні ознаки посттравматичного стресового розладу та помірного/важкого депресивного розладу. При цьому член групи експертів, невролог Тенгіз Цуладзе тоді наголошував, що неврологічні захворювання, які має експрезидент, не минають через день чи тиждень і потребують тривалої реабілітації, проведенню якої заважає як депресія, так і ПТСР.

Нині, як розповідає Денісова, Саакашвілі утримують у руставській пенітенціарній установі, куди незалежних лікарів не допускають: “Це свідчить про відсутність належного лікування, визначеного консиліумом медиків, зібраних на вимогу Народного захисника Грузії, що прирівнюється до катування… Закликаю владу Грузії забезпечити Саакашвілі належною медичною допомогою і дотримуватися норм міжнародного права. Закликаю й світове співтовариство відреагувати на порушення прав громадянина України Міхеіла Саакашвілі”.

Саакашвілі опинився за ґратами на батьківщині 1 жовтня. За цей час він вже двічі оголошував голодування: перше він припинив у листопаді 2021-го, а друге – у березні 2022-го. Під час першого голодування його примусово помістили до тюремної лікарні та опублікували відео, на яких в’язень нібито їсть. Сам він переконував, що приймав добавки за призначенням лікарів.

На батьківщині Саакашвілі заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Ще дві кримінальні справи порушили щодо нього 2014 року.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вже заявляла, що не помилує Саакашвілі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter