Денісова розповіла про погрози та насильство над бранцями Кремля

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова твердить, що фігуранти справ “Хізб ут-Тахрір” зазнають насильства, тиску і погроз, перебуваючи в російському ув’язненні.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

За її даними, нещодавно заарештований кримський татарин Сейран Хайретдінов зазнає психологічного насильства, а керівництво слідчого ізолятора в Криму “навмисно створює йому нестерпні умови тримання, переміщаючи його з камери в камеру і погрожуючи виселенням у штрафний ізолятор”.

“Грубо порушуються права українських політв’язнів Олександра Марченка, Тофіка Абдулгазієва, Руслана СулеймановаЕскендера Абдулганієва, яких незаконно тримають в установах ФСБ Росії”, –​ йдеться в повідомленні.

Денісова повідомила, що, незважаючи на постійні скарги на погіршення стану здоров’я, жодному із затриманих не надають належної медичної допомоги.

“Крім того, керівництво слідчих ізоляторів, щоб створити додатковий тиск на українських політв’язнів, вилучає лікарські препарати. Зокрема, в Тофіка Абдулгазієва під час обшуку забрали знеболювальне”, –​ заявила вона. 

Омбудсман звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою негайно припинити “нелюдське поводження з незаконно утримуваними українськими політв’язнями й терміново забезпечити право на отримання належної медичної допомоги відповідно до міжнародних стандартів, а також вжити заходів з метою припинення тиску на них з боку адміністрації СІЗО”. Москалькова не відреагувала на це звернення.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини закликала міжнародну спільноту підтримати українських громадян і продовжувати тиск на Росію, щоб домогтися повернення всіх незаконно утримуваних РФ громадян України.

Напередодні Денісова повідомила, що ув’язненим кримчанам Енверу Омерову, Джемілю Гафарову та Володимиру Дудці не надають потрібної медичної допомоги та лікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter