Денісова просить 14,5 мільйона з COVID-фонду: які в неї потреби?

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить уряд виділити 14,5 млн грн із Фонду боротьби з COVID-19. 

Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на лист Уповноваженої до Кабінету Міністрів України.

Людмила Денісова

10 млн грн планується витратити на ремонт адміністративного приміщення, 3,5 млн грн – на створення вебсайту, а також 1 млн грн – на відрядження в межах Національного превентивного механізму.

Прохання щодо виділення 10 млн грн на ремонт будівлі Секретаріату Омбудсмана вона обґрунтовує скороченням передбачених на 2020 рік видатків на здійснення капітального ремонту. Зі слів Денісової, безповоротне вилучення зазначених видатків та перенесення строків проведення ремонту призведе до таких наслідків:

  1. Втрата результатів від проведених капітальних робіт фасаду у 2019 році на суму 22 млн грн.
  2. Навантаження на державний бюджет у 2021 році у зв’язку з необхідністю компенсувати кошти, передані до Фонду боротьби з COVID-19 протягом цього року.
  3. Збільшення договірної ціни в майбутньому.

Денісова також просить виділити 3,5 млн грн на створення офіційного вебсайту Уповноваженого ВРУ з прав людини. Це прохання вона аргументує тим, що чинний сайт було розроблено на платформі, що сьогодні є “морально застарілою” та не підлягає оновленню, а тому має певні технічні обмеження. Також Омбудсман апелює до того, що сайт має слабку систему захисту, через що постійно зазнає кібератак та блокується. 

Кошти на створення сайту Уповноважена пропонує розподілити так:

  1. Створення технічного завдання – 525 тис. грн.
  2. Розроблення прототипу вебпорталу – 700 тис. грн.
  3. Розроблення, тестування та введення в експлуатацію – 2,275 млн грн.

Окрім того, Уповноважена просить зробити видатки в розмірі 1 млн грн на реалізацію функції Національного превентивного механізму з огляду на те, що Секретаріат Уповноваженого з прав людини є єдиним в Україні органом, що реалізує зазначену функцію, завдяки якій Україна виконує міжнародні зобов’язання. Реалізація функції НПМ передбачає систематичне відвідування місць несвободи, зокрема в період карантину, однак найближчим часом може бути зупинена через відсутність коштів у зв’язку зі скороченням видатків на відрядження.

Аргументуючи зазначені прохання, Омбудсман апелює до того, що можливість передбачити видатки в 14,5 млн грн за кошт інших джерел, зокрема за іншими бюджетними програмами секретаріату, відсутня, оскільки вони забезпечують фінансування інших необхідних поточних витрат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter