Денісова нарікає на бездіяльність російського СІЗО через нелікування політв’язня Абдурахманова

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Меджита Абдурахманова, який наразі перебуває в слідчому ізоляторі (СІЗО) №1 російського Ростова-на-Дону, серйозно погіршився.

Про це на своїй сторінці у фейсбуку написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Меджит Абдурахманов

Абдурахманов скаржиться на постійні болі в спині. Через це він не може самостійно пересуватися.​

Повідомляється, що для присутності Меджита на черговому судовому засіданні йому провели місцеву анестезію. Лише після цього за допомогою спеціального медичного засобу для пересування його доставили до суду. 

За інформацією Омбудсмана, співробітники СІЗО ігнорують звернення Абдурахманова до адміністрації з проханням надання медичної допомоги. Уповноважена наголошує, що це є порушенням прав людини.

“На сьогодні адміністрація СІЗО не надає українському громадянину належного обстеження та лікування, а звернення до медичної частини слідчого ізолятора – ігноруються.​ Це є порушенням пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, і розцінюється як тортури або нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження”, – констатує Омбудсман. 

Денісова звернулася до своєї російської колеги Уповноваженої з прав людини Росії Тетяни Москалькової з вимогою відновити права Абдурахманова і надати йому відповідну медичну допомогу.

Відомо, що адвокат Рефат Юнус поскаржився до головного управління Федеральної служби виконання покарань Росії Ростовської області, начальнику СІЗО-1 Ростова-на-Дону та керівнику медсанчастини. Захист вимагає для громадянина України медичного обстеження, зокрема ультразвукового дослідження, рентгенографії, огляду лікарем-травматологом, хірургом і проходження необхідного курсу лікування. 

Нагадаємо, що в лютому Меджита Абдурахманова разом із 12 кримськими татарами незаконно етапували до слідчого ізолятора №1 Ростова-на-Дону. Громадянина України затримали під час масових обшуків будинків кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”, 27 березня 2019 року. Загалом затримали 24 особи. 27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter