Денісова: Бойовики ОРДЛО передадуть Україні дев’ятьох в’язнів

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що бойовики ОРДЛО найближчим часом передадуть Україні дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.

Про це Омбудсман повідомила в телеграмі.

Фото: Reuters

В’язнів, за словами Денісової, передадуть через посередника.

“Відомо, що звідти доставлені в слідчий ізолятор у Луганську троє осіб, яких готують на передачу, і в Донецьку в СІЗО – шість осіб. Їх зараз годують, миють, надають їм медичну допомогу, надають охайного вигляду. І я думаю, що сьогодні ввечері або завтра зранку їх передадуть через такий маршрут: Луганськ, Донецьк – Ростов-на-Дону – Мінськ – Київ. Тобто ми в очікуванні”, – сказала Уповноважена. 

Денісова не назвала імен людей, яких планують передати бойовики. Також Омбудсман наголосила, що рішення про обміни ухвалюють на засіданнях ТКГ, однак наразі цей процес фактично заморожений. 

Нагадаємо, що, за даними Денісової, наразі на території ОРДЛО бойовики утримують 251 українця. У 2020 році відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter