ДБР звинуватило Чорновол у брехні та заявило про відсутність впливу Бабікова на її справу

Дата: 14 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань заявило, що активістка Євромайдану та колишня народна депутатка Тетяна Чорновол не підозрюється в організації чи участі в масових протестах, а її слова про те, що їй інкримінують статті 170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є неправдивими.

Відповідне повідомлення опублікували на сторінці відомства у фейсбуку. 

❗️ Заява щодо «справи Чорновол»: Державне бюро розслідувань поза політикою? Відповідно до матеріалів кримінальних…

Опубліковано Державне бюро розслідувань Вівторок, 14 квітня 2020 р.

Про те, що її підозрюють нібито за вісьмома статтями, покарання в половині з яких сягає від 5 до 15 років позбавлення волі, Чорновол розповіла після обшуку. Тоді ж активістка звинуватила владу в політичних репресіях. 

Відреагували в ДБР і на звинувачення щодо впливу заступника голови відомства Олександра Бабікова на справу. 

“Перший заступник директора ДБР Бабіков О. не може приймати процесуальні рішення та впливати на хід розслідування кримінального провадження щодо Чорновол”, – наголосили правоохоронці. 

Висловлювання колишнього генпрокурора Юрія Луценка про те, що клопотання щодо повідомлення підозр, зокрема Януковичу, у 2018 році блокувалися адвокатами, серед яких був Бабіков, назвали неправдивими.

Напередодні свого допиту Чорновол на сторінці у фейсбуку повідомила про те, що правоохоронці хочуть відвезти її під вартою до Печерського суду. У своєму повідомленні ДБР нагадало, що затримання після оголошення повідомлення про підозру за відсутності дозволу слідчого судді на це неможливе.

“Про такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася”, – додали правоохоронці. 

Маю інформацію, що завтра після допиту в ДБР мене візьмуть під варту і відвезуть в Печерський суд.Засідання…

Опубліковано Тетяною Чорновол Понеділок, 13 квітня 2020 р.

Розповіли в ДБР і про перебіг справи. Так, зокрема, у відомстві стверджують, що основні докази в справі зібрали слідчі МВС, проте після того, як її передали до Департаменту спецрозслідування під керівництвом Горбатюка, розслідування припинилось. До ДБР справу передав уже колишній заступник генерального прокурора Трепак 25 березня. 

Водночас слідчі ДБР наголосили, що передання Луценком справи від МВС до Генпрокуратури було незаконним, адже він був пристуній під час підпалу офісу Партії регіонів у 2014 році разом із Чорновол та проходить у справі як свідок. 

Нагадаємо, що 10 квітня слідчі Державного бюро розслідувань вручили підозру в умисному вбивстві колишній депутатці партії “Європейська солідарність” та активістці Євромайдану Тетяні Чорновол. 18 лютого, за версією правоохоронців, вона керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі офісу Партії регіонів. Тоді в будівлі перебував 66-річний працівник, який загинув унаслідок пожежі.

У разі доведення провини Чорновол загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter