ДБР відкрило справу проти поліцейських, які перешкоджали журналістці Кутузовій у Гатному

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань сьогодні відкрило кримінальне провадження за заявою журналістки та документалістки Таїсії Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції. Йдеться про напад поліцейських під час знімання документального фільму про антикорупційного активіста в Гатному.

Про це виданню ZMINA повідомила Таїсія Кутузова.

“ДБР декілька днів не реєструвало мою заяву. Вчора я написала про це порушення законодавства у фейсбуці, і ось сьогодні справу зареєстровано. Думаю, що реакція медіаспільноти надихнула ДБР таки дати цій справі рух”, – сказала Кутузова.

За її словами, провадження відкрили за ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) ККУ.

Кримінальне провадження розслідує Територіальне управління ДБР у Києві.

Нагадаємо, 6 жовтня в селі Гатне (Київська область) поліцейські напали на журналістку-фрілансерку KyivPost та режисерку Таїсію Кутузову, коли вона в межах створення документального фільму про місцевого антикорупційного активіста Сергія Чагарова знімала засідання виборчої комісії.

Того дня, як розповіла журналістка, під стінами комісії зібралися кілька десятків людей. Серед них місцеві активісти впізнали тітушок. На місце події приїхали й поліцейські.

Коли вона фіксувала події на відео, невідомий чоловік вимагав, щоб вона перестала знімати. Пізніше виявилося, що це поліцейський. Під час сутички з цим і ще одним поліцейським Кутузовій заламували руки та зламали мікрофон камери.

12 жовтня речниця поліції Київської області Віталія Грохольська повідомила 5 каналу, що поліція розпочала кримінальне провадження за фактом застосування правоохоронцями фізичної сили до журналістки-фрілансерки Таїсії Кутузової за 171-ю статтею ККУ, а також що всіх поліцейських, які були зафільмовані на відеозаписі, відсторонено від професійних обов’язків.

Водночас 14 жовтня Таїсія Кутузова заявила, що ДБР досі не розслідує нападу на неї з боку поліцейських і її подана 7 жовтня заява не внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Адвокатка потерпілої журналістки Людмила Опришко повідомила, що вже підготувала скаргу на невнесення заяви про злочин до ЄРДР і готова подати її до суду, якщо заяву не внесуть 15 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter