ДБР розглядає три версії стрілянини, вчиненої нацгвардійцем у Дніпрі

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Слідство в справі щодо стрілянини на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі розглядає три версії трагедії. 

Про це повідомили в ДБР.

Солдат Артемій Рябчук. Фото: Нацполіція

Основною версією є нестатутні відносини. Напередодні спеціальна комісія МВС отримала дані про ймовірність таких у частині, де служив строковик Артемій Рябчук

Розглядають і версію скоєння злочину у зв’язку з психічним захворюванням підозрюваного. Не відкидають і версії, пов’язаної з дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій або приватних осіб, щоб дискредитувати систему правоохоронних органів в Україні та дестабілізувати правопорядок.

Щодо останньої версії, то в ДБР кажуть, що дізналися про поїздку Рябчука до Росії на два тижні у 2019 році. 

Раніше, під час допиту, Рябчук, як нагадали правоохоронці, розповідав, що вчинив стрілянину на ґрунті психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову. Це нібито почалося з кінця листопада 2021-го та тривало до моменту скоєння злочину. Безпосередньо під час стрілянини, як зазначав солдат, він нібито перебував у такому емоційному стані, що обмежував усвідомлення дій, які він вчиняв.

На початку лютого Рябчук змінив захисника та подав заяву щодо відмови від усіх свідчень, однак викладені їм факти все одно перевірятимуть під час проведення психолого-психіатричної експертизи.

Нагадаємо, що 27 січня о третій годині на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі сталася стрілянина. Як з’ясувалося згодом, 21-річний солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видавання зброї з невстановлених причин розстріляв з автомата Калашникова караул військовослужбовців та втік.

Наразі правоохоронці розслідують імовірну службову недбалість керівництва Нацгвардії та перевіряють інформацію про можливе цькування солдата, який вчинив розстріл. Військовому вже повідомили про підозру в умисному вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї і боєприпасів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter