ДБР просять розслідувати дії поліцейських Харкова, які вилучили картки пацієнтів центру для наркозалежних

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань закликають розслідувати дії поліцейських, які ввірвалися до клініки з допомоги наркозалежним у Харкові та вилучили картки клієнтів з історіями хвороби, що містять лікарську таємницю. 

Про це йдеться в заяві організацій та активістів, які працюють над впровадженням системи REAсt і REAct (“Rights-Evidence-Action” – “Права-докази-дія”) – система, яка дозволяє фіксувати порушення прав представників ключових груп, вразливих до ВІЛ та туберкульозу (ТБ), і здійснювати реагування на такі порушення..

Замісна терапія допомагає людям, які відмовилися від вживання наркотиків, не відчувати фізичного болю. Фото з відкритих джерел

Медичний центр “Альтернатива” розташований в одному зі спальних районів Харкова. Вона допомагає наркозалежним, зокрема, отримувати замісну терапію, без якої в людей, які відмовилися від вживання наркотиків, виникає синдром абстиненції, або “ломка”. Цей стан супроводжується дуже сильними фізичними та психологічними стражданнями.

Декілька років тому в центрі вже повідомляли про тиск із боку нібито місцевих мешканців і представників “Національного корпусу” та “Потону”. Останні в грудні 2018 року ввірвалися до приміщення центру та розтрощили там майно.

27 січня до документаторки системи REAct у Харкові звернувся клієнт, який проходить курс лікування замісної терапії в клініці “Альтернатива”. Чоловік розповів, що не зміг отримати лікування, адже вхід до приміщення центру перекрили поліцейські, які агресивно поводилися з тими, хто прийшов отримати ЗПТ.

Як з’ясувалося згодом, керуючись ухвалою суду про проведення обшуку, силовики ввірвались одночасно до декількох відділень приватного медичного центру. В одній з клінік поліцейські разом із представниками спеціального підрозділу поліції “ТОР” силою зламали двері до двох приміщень, де зберігалася медична документація. 

Представники “Національного корпусу” в центрі “Альтернатива”, 2018 рік. Фото: скріншот з камери спостереження

Поліцейські вилучили документи та картки клієнтів, у яких була персональна медична інформація, що містить лікарську таємницю. Забрали з центрів також залишки препаратів ЗПТ. Через це дві доби понад тисячу людей, які мають безперервно приймати терапію, не могли зробити цього. 

Після обшуків, як повідомляють у центрі “Альтернатива”, тиск на заклад не припинився. Останній обшук, про який повідомили там, відбувся 9 лютого. Однак, за свідченнями працівників центру, на них чинять і інший тиск. Так, до них почали звертатись особи без показань для отримання ЗПТ та вмовляти дати їм ліки. 

“З їхньою допомогою правоохоронці, які не знайшли (і не могли знайти) доказів порушення правил роботи медцентрів ЗПТ під час незаконних обшуків, намагаються спровокувати працівників і пацієнтів центру на неправомірне надання медичної допомоги”,переконують у центрі. 

Харківські правозахисники, які опікуються проблемами наркозалежних, останнім часом почали частіше говорити про тиск із боку правоохоронців, які, за їхніми словами, намагаються під прикриттям боротьби з наркотиками закрити в місті центри допомоги залежним. 

Фото: Getty Images

“Як цукровий діабет лікують інсуліном, наркоманію лікують метадоном і бупренорфіном. У нас є інформація, що правоохоронні органи півтора місяця тому почали робити провокації. Вони наймають хворих, наркозалежних людей, змушують працювати на них… ми хочемо, щоб наші правоохоронні органи знали, що таке легальний обіг наркотиків, а що нелегальний. Ми хочемо показати, що це легально. А нелегально – це коли “закладки”,розповідав на пресконференції незадовго до обшуку в центрі “Альтернатива” президент благодійного фонду “Парус” Костянтин Ключарев

Унаслідок обшуку 27 січня в центрі “Альтернатива” поліцейські, за словами правозахисників, порушили низку законів, зокрема норми Закону “Про захист персональних даних”, статтю щодо права на таємницю про стан здоров’я Закону “Про охорону здоров’я” та інші. 

Вилучення залишків ЗПТ і, як наслідок, фізичні та психологічні страждання клієнтів центру правозахисники кваліфікують як “жорстоке поводження”, заборонене законодавством. 

Наразі юристи центру вже підготували скарги до суду, а представники благодійного фонду “Парус” передали колективну скаргу до Головного управління Нацполіції в Харківській області, яку підписали більш ніж 600 осіб з кола клієнтів медичних клінік. Офіційно правоохоронці ситуацію поки не коментували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter