“Схеми” мають відкрити ДБР редакційну “кухню” розслідування про Порошенка на Мальдівах

Дата: 23 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача і Наталки Седлецької, які в січні 2018 року опублікували розслідування про таємну відпустку тодішнього президента Петра Порошенка на Мальдівах.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Рішення, яке не підлягає оскарженню, суд ухвалив 17 жовтня в межах досудового розслідування кримінального провадження щодо ймовірного “незаконного переправлення осіб”, зокрема експрезидента, через державний кордон “із використанням завідомо підроблених документів”.

Окрім доступу до редакційної комунікації слідчі отримали доступ до графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, а також даних щодо оплати їхньої праці. Строк дії ухвали, як зазначили журналісти, триватиме місяць. За цей час редакція програми має передати в ДБР:

  • весь відзнятий матеріал;
  • інформаційні запити і відповіді на них, які надіслано під час готування зазначеної передачі;
  • можливі документальні матеріали, що підтверджують присутність (обліки робочого часу, завдання, бухгалтерські документи про виплати грошової винагороди за виконання завдань, редакційні завдання, оплату транспортних послуг, путівок на автомобілі) задіяних журналістів, операторів, водіїв та інших співробітників під час знімання матеріалу, зокрема у вечірній і нічний час (у тому числі 08.01.2018), для вказаної передачі;
  • інші наявні документальні матеріали, що стосуються зазначеної телепередачі (службові записки, повідомлення, погодження випуску в ефір, редагування, затвердження тексту телепередачі, внесення правок, рецензії, заперечення тощо).

Якщо редакція не надасть правоохоронцям цієї інформації, то, як зазначено в ухвалі, суд за клопотанням слідчих ДБР “має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів”.

Редакція проєкту вже відреагувала на ухвалу суду та зауважила, що вбачає в ній низку ризиків, зокрема через надмірний обсяг потрібних силовикам даних та розкриття джерел, які надали інформацію журналістам. Побоюються журналісти й обшуків, адже в разі відмови добровільно надати слідству всі дані ДБР може прийти до них з обшуками. 

На додаток журналісти розповіли, що вже співпрацюють зі слідчими та надали їм у серпні поточного року офіційні запити, які надсилали під час свого розслідування.

“Незрозуміло, навіщо для подальшої співпраці слідчим знадобилося застосовувати інструмент примусу під загрозою обшуків”, – стверджують у редакції. 

Наразі “Схеми” консультуються з адвокатами щодо того, які існують законні юридичні інструменти захисту від такого втручання. 

Як відомо, у серпні минулого року Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу і тривалості розмов та місцеперебування телефону журналістки і головної редакторки програми “Схеми” Наталії Седлецької впродовж 17 місяців.

Тоді в ГПУ запевняли, що жодним чином не втручатимуться в професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає як можливий свідок. Згодом стало відомо, що ГПУ отримала судовий дозвіл на доступ до даних також про журналістку “Нового времени” Христину Бердинських.

Журналісти, медіаексперти та громадські організації заявили, що ця ухвала суду створює небезпечний прецедент для діяльності медіа та порушує міжнародні зобов’язання України, й закликали не реалізовувати її. Схвилювало таке рішення і ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter