Данській журналістці Матильді Кімер повернули акредитацію Збройних сил України

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістці данської громадської телерадіокомпанії DR Матильді Кімер повернули акредитацію Збройних сил України.

Про це повідомили на сайті мовника.

Матильда Кімер. Джерело: фейсбук-сторінка данської журналістки

Редакція, де працює Кімер, уточнила, що отримала повідомлення про поновлення акредитації електронною поштою. Проте жодних пояснень, чому журналістці скасували, а тепер повернули акредитацію, видання не отримало, сказав голова відділу міжнародної журналістики DR Нільс Квале.

За його словами, редакція із серпня, відколи Кімер позбавили права працювати на передовій, наполегливо працювала над тим, щоб скасувати рішення Служби безпеки України: вела діалог із посольством України в Данії та мала тісний контакт із Міністерством закордонних справ Данії.

Глава данського МЗС Ларс Льокке Расмуссен підтвердив, що мав кілька телефонних розмов з очільником МЗС України Дмитром Кулебою щодо питання акредитації Кімер. 

“Україна є країною у стані війни, але вона також є країною, яка хоче Європи, і, звичайно, це також передбачає бажання свободи преси, тому я щасливий, що все пройшло добре”, — підкреслив Расмуссен.

Він запевнив, що редакція DR й надалі буде присутня в Україні та висвітлюватиме події війни з такими ж “високими амбіціями”.

Інформацію про поновлення акредитації Кімер підтвердила Європейська федерація журналістів (EFJ).

“Данська журналістка Матильда Кімер повернула собі акредитацію: вона знову може працювати в Україні. Міжнародний тиск спрацював!” — йдеться у дописі організації у твіттері.

Нагадаємо, що кореспондентку данської громадської телерадіокомпанії DR Матильду Кімер в серпні 2022 року позбавили акредитації Збройних сил на запит Служби безпеки України (СБУ), влада Данії назвала таке рішення помилковим.

Попри те, що СБУ так і не назвала причин позбавлення акредитації, висловлювалося припущення, що заборона може бути пов’язана з порушенням правил відвідування тимчасово окупованих Росією територій України, зокрема Донецька. 

Кімер працює журналісткою у Росії, Україні та Центральній Азії з 2006 року. Протягом кількох років жила у Москві, працюючи у бюро DR. У червні 2022-го телерадіокомпанія ухвалила рішення відкрити основне бюро у Києві.

Минулого літа їй на десять років заборонили працювати у Росії.

Репортажі про війну в Україні кореспондентка робить з 2014 року. Лауреатка найвищої нагороди країни для журналістів — премії від королеви Данії The Ebbe Munck Award–2022.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter