Далай-лама перепросив у хлопчика, якого на камеру поцілував у губи та запропоновував “посмоктати” язик

Дата: 10 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Далай-лама та духовний лідер Тибету Тенцзін Ґ’яцо перепросив за інцидент, що на початку року трапився з ним та вихованцем одного з благодійних фондів в Індії. 87-річний чоловік поцілував дитину в губи та запропонував “посмоктати” його язик, що спричинило хвилю обурення в мережі. 

Вибачення Далай-лама опублікував у твіттері.

Скриншот відео

Інцидент трапився цього року наприкінці лютого в Індії в храмі, що розташований у Дхарамсалі в північному індійському штаті Хімачал-Прадеш. Тенцзін Ґ’яцо живе у вигнанні в Індії з 1959 року після повстання проти китайської влади, яка вважає його сепаратистом. 

На зустрічі окрім Далай-лами були ще щонайменше 120 дітей – це вихованці програми одного з тамтешніх благодійних фондів. Про інцидент спочатку дізналися з трансляції, а сам фонд виклав записи лише в березні. 

На відео хлопчик у мікрофон запитує, чи може обійняти духовного лідера Тибету, на що той дозволяє. Дитина підходить до чоловіка, який вказує йому на щоку, і хлопчик цілує його в щоку. Після цього Далай-лама вказує на губи, каже: “Я думаю, ще тут” – та цілує хлопчика. 

Тримаючи дитину за руку, чоловік говорить: “Посмокчи мій язик”. На це хлопчик висовує язик та торкається язика чоловіка. На завершення Далай-лама каже: “Дякую”. Після цього він ще кілька разів обійняв дитину та побажав дивитися на “хороших людей, які створюють мир і щастя”. 

Люди, яких обурила поведінка духовного лідера Тибету, вимагають покарати чоловіка, називаючи його “педофілом” і Не всі люди, які вчиняють насильство щодо дітей, мають діагноз "педофільний розлад". . Частина обурених звертає увагу, що дорослі, які були в залі, не зупинили та негативно не відреагували на поведінку чоловіка. Ба більше, після поцілунку в залі лунають оплески та сміх. 

Захисники Далай-лами вказували, що висовування язика є одним з різновидів вітання в тибетській культурі. Втім, уже захисники прав дітей, у яких інцидент також викликав обурення, зазначили, що таке культурне вираження не може бути прийнятним. 

“Його святість часто безневинно і грайливо дражнить людей, яких зустрічає, навіть на публіці й перед камерами. Він шкодує про інцидент”, – йдеться в заяві Далай-лами.  

Духовний лідер Тибету, за його словами, перепросив у постраждалого хлопчика та його родини, а також тих, хто обурився його діями. 

Попри те що в Індії захист прав дітей закріплено в конституції та низці інших законів, діти в країні досі стикаються з дискримінацією, зокрема насильством, яке, за даними ЮНІСЕФ, “поширене і залишається суворою реальністю для мільйонів дітей з усіх соціально-економічних груп”. Серед найпоширеніших різновидів такого насильства трудова експлуатація та сексуальне насильство. 

Знущаються з дітей, наприклад, під виглядом традицій. Декілька років тому ZMINA розповідала, як в Індії шістьох неповнолітніх дівчат провели оголеними селом, щоб викликати дощ. Цей інцидент тоді привернув увагу тамтешньої влади. 

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, яке фонд проводив серед українських дітей 14–18 років, 11% з них показували своє оголене тіло, а 10,4% дозволяли торкнутися до голих частин свого тіла або обмацати себе. 7,8% опитаних займалися сексом за певну плату, а 3,2% погоджувалися сфотографуватись або знятись у фільмі в оголеному вигляді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter