Цьогорічний прайд відбудеться не в метро, а на вулицях Києва, неподалік укриття – організатори

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Марш рівності цього року не буде проходити в метро. Голова правління “КиївПрайду” Анна Шаригіна заявила, що він відбудеться на вулицях Києва, проте проходитиме поблизу укриття. Планується, що до заходу долучаться пів тисячі людей, які попередньо зареєструються. 

Про це вона повідомила під час закритого брифінгу на тему: “КиївПрайд 2024: повернення Маршу Рівності після двох років перерви”.

Фото: Lilia Rzheutska / DW

“Щодо кількості учасників, то ми запланували 500 людей. Це будуть як індивідуальні активісти і активістки, так і організовані колони, а також буде велика присутність дипломатів і представників та представниць міжнародної спільноти”, – поділилася Шаригіна.

Організатори маршу обговорили з поліцією план цього заходу і погодили його маршрут.

“Ми здійснюємо певні заходи безпеки як організатори, зокрема це те, що марш буде закритим, учасники зможуть долучитися лише за попередньою реєстрацією. Це також є одним із заходів безпеки”, – додала голова правління ГО “КиївПрайд”.

Водночас організатори маршу радять не приходити на нього неповнолітнім особам, оскільки ресурсів, щоб піклуватися про їхню безпеку, наразі немає.

Гасло цьогорічного прайду – “Разом до рівності та перемоги”. У цій фразі, на думку Шаригіної, є меседж про те, що українська ЛГБТІК-спільнота є частиною українського суспільства і що представники цієї спільноти, так само як і ті, хто не належать до неї, роблять свій внесок у перемогу України.

“З іншого боку, ми маємо потужну спільноту ЛГБТ-військових. Вони не всі відкриті, але ті, хто відкриті, вони так само вийдуть на марш. І ми хочемо, щоб не тільки українське суспільство, але і міжнародна спільнота бачила, що в Україні є ЛГБТІК-військові, щоб вони бачили, що… ми маємо ті самі цінності і що українське суспільство та ЛГБТІК-спільнота як частина цього суспільства є єдиними в прагненні перемогти РФ”, – зазначила активістка.

Вона також наголосила на тому, що цього року важливо провести марш, тому що однією з цілей заходу є підвищення видимості України на міжнародному рівні й вимога захисту від РФ, оскільки ЛГБТІК-спільнота також є частиною українського суспільства і вона також потерпає від російських ракет.

“Однією з цих причин є те, що публічних заходів, таких як марш, у Києві не було три роки. Другий аргумент, який мене дуже підштовхує, – це ті люди, які зараз служать, які зараз, можливо, перебувають в окупації або перебувають у полоні і які причетні до спільноти. І навіть ті люди, які просто перебувають у важких умовах і не можуть дозволити собі боротися за свої права. Особисто я роблю це для тих людей, які не можуть собі дозволити боротися за свої права”, – поінформувала Шаригіна.

Нагадаємо, що 1 червня у світі стартував прайд-місяць на підтримку прав та видимості ЛГБТ-спільноти, у звʼязку з цим у столиці України готуються певні активності. Так, 16 червня відбудеться Марш рівності. Організатори повідомили, що захід відповідатиме безпековим вимогам та буде узгоджений з органами влади. Востаннє Марш рівності в Києві провели 2021 року.

З безпекових міркувань у марші зможе взяти участь не більш ніж 500 людей. Це, зокрема, активісти, ЛГБТ-люди та правозахисні організації, волонтери.

КМДА закликала ЛГБТ-організації обрати іншу локацію для проведення Маршу рівності. На що “КиївПрайд” відповів, що готовий провести захід у метро і без дозволу влади, утім зрештою вирішив змінити місце. 

Під час підготовки до ЛГБТ-вечірки в київському артцентрі Closer туди прийшли для перевірки документів у межах мобілізаційних процесів працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки Подільського району Києва. UkrainePride та “КиївПрайд” вважають це тиском на прайд-рух, утім інші правозахисні організації – “Точка опори ЮА”, Gender Stream, Обʼєднання “Українські ЛГБТ військові за рівні права”, ІНША та Resistance – з цим не погоджуються.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter