Цьогорічний кінофестиваль у Кракові відкрили показом фільму про українців, які готують виставу за кілька місяців до вторгнення Росії

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Цьогорічний, 62-й фестиваль документального, короткометражного та анімаційного кіно в Кракові відкрили показом стрічки “Синдром Гамлета”, що розповідає про групу молодих людей, які готують виставу за кілька місяців до вторгнення Росії в Україну. 

Про це повідомили на сайті фестивалю. 

Церемонія відкриття фестивалю. Фото: krakowfilmfestival.pl

Стрічку польської режисерки Ельвіри Невія та Пйотра Росоловського творці закінчили незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, а тому, як зазначили організатори фестивалю, “у світлі поточних подій неможливо перестати думати про долю героїв, деякі з яких зараз воюють на фронті”.

Фільм розповідає про групу молодих людей, що готують виставу, “в якій Шекспір ​​говоритиме мовою власних сумнівів, страхів і мрій”.

“Це пов’язане з різним досвідом “покоління Майдану”. Одні люди переживають травми після повернення з війни на Донбасі, інші стикаються з питаннями, що насправді є в українській боротьбі та як має змінитися їхня країна. Тепер життя, театр і кіно на мить стають єдиним цілим, і ми стаємо свідками захопливої психодрами”, – йдеться в описі до картини на сайт фестивалю. 

Ярослав Гавич. головний герой фільму “Синдром Гамлета”. Фото: krakowfilmfestival.pl

Цього року на фестивалі в Кракові презентують низку стрічок українських режисерів, які мали б показати під час фестивалю Docudays.ua – його скасували через російське вторгнення. У кінотеатрі “Kijów” покажуть:

  • 30 травня о 18:00 – “Терикони” режисера Тараса Томенка;
  • 31 травня о 18:00 – “Привоз” режисерки Єви Нейман;
  • 1 червня о 18:00 –  “Між небом та горами” режисера Дмитра Грешка;
  • 2 червня о 18:00 – “Плай” режисерки Єви Джішіашвілі;
  • 3 червня о 18:00 – “Нескінченність за Флоріаном” режисера Олексія Радинського.

Гроші, зібрані з продажу квитків за покази стрічок з української програми, перерахують на підтримку режисерів з об’єднання Babylon’13, а також на рахунок Docudays.ua, щоб підтримати фестиваль.

Нагадаємо, що цього року спеціальний приз журі Каннського фестивалю “Золоте око” здобула картина литовського режисера Мантаса Кведаравічюса. Документаліста наприкінці лютого взяли в полон у Маріуполі та вбили російські військові. 

Фотографія обкладинки: скриншот відео 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter