Цьогорічний фестиваль Docudays UA присвятять темі права людини на здоров’я

Дата: 10 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

18-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA цього року присвятили темі права людини на здоров’я.

Про це повідомили на сайті фестивалю.

Організатори фестивалю розповіли, що їм цікаво дослідити й обговорити, як змінився світ і Україна з минулого року, відколи почалася пандемія коронавірусу. 

“Усі вивчили слово “сатурація”, а прилади для її вимірювання почали вбудовувати навіть у наручні годинники. Волонтер(к)и знову виявилися незамінними для виживання країни, адже постачали кисневі концентратори туди, де цього не зробила держава. Деякі родини, опинившись в ізоляції, відкрили для себе радість щирого спілкування й довіри, а деякі не витримали випробування цілодобовою близькістю. В усьому світі зросла кількість випадків домашнього насильства”, – каже директорка комунікаційного департаменту Docudays UA Дар’я Аверченко. 

На головній афіші фестивалю цього року зобразили санітара, який прийшов розповісти літнім людям правила самоізоляції, як зазначають автори концепції, основної прикмети часів пандемії. Одним зі співавторів ідеї був автор мультфільмів із селища міського типу Теофіполь Хмельницької області Анатолій Сурма.

“Санітар стає героєм казки, бо люди завжди перетворюють на казки досвід, який не можуть логічно пояснити”, – наголошує арт-директор Docudays UA Роман Бондарчук.

Минулого року через пандемію коронавірусу 17-й щорічний фестиваль Docudays UA пройшов в онлайн-форматі безкоштовно. 

Нагадаємо, що право людини на охорону здоров’я закріплено в статті 49 Конституції, яка гарантує кожному громадянину медичну допомогу та медичне страхування. Це право забезпечують державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Також держава має створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, а в державних і комунальних закладах допомогу повинні надавати безоплатно. 

У 2018 році в Україні зі зміни ланки первинної медичної допомоги розпочалася медична реформа. Відтоді пацієнти почали самі обирати, до якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра їм ходити. Медичні заклади, у яких працюють ці лікарі, почали отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ними договір. 

На початку минулого року МОЗ оприлюднило перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter