Цьогоріч від державної підсумкової атестації звільнили учнів 4 та 9 класів

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Україні цьогоріч скасували ДПА для учнів 4 та 9 класів з метою збереження їхнього життя й здоров’я.

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Фото: Getty Images

Так, набув чинності наказ МОН України “Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році”, згідно з яким цього навчального року від ДПА звільняються учні 4 та 9 класів. 

Наказ підготували з метою збереження життя та здоров’я учнів в умовах воєнного стану.

Раніше представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук уточнив, що Верховна Рада України ухвалила за основу зі скороченням терміну підготовки до другого читання урядовий проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної компанії 2023 року”.

Так, у документі зазначається, що 2023 року приймання на навчання до закладів фахової передвищої освіти та вищої освіти для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється без дотримання вимог вищезазначених законів в особливому порядку, визначеному Міністерством освіти і науки. Тобто вступ у 2023 році проводитиметься за результатами НМТ (національного мультипредметного тесту). 

Водночас 6 лютого український парламент не зміг ухвалити законопроєкт №8228-1 про національний мультипредметний тест у 2023 році в цілому. Остаточне ухвалення документа заблокувала фракція “Європейська солідарність”, яка наполягала на внесенні історії до переліку обов’язкових предметів. 

Нагадаємо, що українські школярі, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до вищих навчальних закладів дистанційно без складання національного мультипредметного тесту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter