Цьогоріч на НМТ зафіксували “безпрецедентний рівень недоброчесності” – центр оцінювання якості освіти

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Цього року Український центр оцінювання якості освіти зафіксував безпрецедентну кількість проявів недоброчесності вступників. Показово, що порушували правила як учасники, що складали національний мультипредметний тест (НМТ) в Україні, так і ті, що проходили тестування за кордоном. 

Про це повідомила директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Фото: 24 канал

Так, учасники НМТ-2023 фотографували завдання, а потім розсилали їх своїм друзям, репетиторам та ділилися ними у соцмережах. Результати робіт вступників, які проявляли недоброчесність, будуть анульовані. 

Для запобігання списувань й сторонньої допомоги, центри проведення НМТ залучили інструкторів, які майже на кожній зміні виявляли мобільні телефони в учасників тестування. Також інструктори провели аналіз баз даних щодо входів у систему з інших пристроїв.

“У наступні роки доведеться ще посилити цю складову і певними способами намагатися ще краще запобігти будь-яким списуванням“, – додала Вакуленко.

Основна сесія завершиться 23 червня. Додаткова сесія триватиме з 11-го до 24 липня.

Нагадаємо, що 23 лютого український парламент ухвалив закон щодо проведення у 2023 році Національного мультимедійного тесту (НМТ) для випускників 11-х класів. Обов’язковими предметами залишилися українська мова та математика. На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія. 

Парламент не зміг ухвалити законопроєкт №8228-1 про національний мультипредметний тест у 2023 році у першому читанні, яке відбулося 6 лютого. Остаточне ухвалення документа заблокувала фракція “Європейська солідарність”, яка наполягала на внесенні історії до переліку обов’язкових предметів. 

Тоді те, що історію України не занесли до переліку обов’язкових, призвело до значних суперечок в освітніх колах та соцмережах. Деякі користувачі підтримували таке рішення: мовляв, абітурієнтам буде легше скласти вступні іспити, оскільки потрібні предмети діти обиратимуть самостійно. Інші виступили проти, аргументуючи це тим, що всі українці мають знати історію своєї держави.

Нагадаємо, що українські школярі, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до вищих навчальних закладів дистанційно без складання національного мультипредметного тесту.

Читайте також: Мультипредметний тест для дітей з інвалідністю: чи враховує всі особливі потреби і чи реально його скласти біженцям за кордоном?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter