Цього тижня з окупації повернули ще 11 українських дітей

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Цього тижня волонтери організації “Save Ukraine” повернули 11 українських дітей з тимчасово окупованих територій. Загалом волонтери вивезли з окупації та РФ вже 384 дитини, з них 93 сироти.

Про це повідомили у пресслужбі організації.

Ілюстративне фото

Як уточнив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, сімох дітей вивезли з тимчасово окупованої Херсонщини.

“Це три хлопчики та чотири дівчинки. Малечі – від 4 місяців до 13 років. Вони подолали довгий і складний шлях. Головне, що зараз діти у безпеці, отримують всю необхідну допомогу”, зазначив посадовець. 

В “Save Ukraine” також зазначили, що батька однієї з врятованих родин двічі викрадали росіяни просто з дому і жорстоко били лише через те, що під час обшуків знайшли старий камуфляж його діда. Чоловіка повернули додому з розбитим обличчям та численними синцями. Увесь цей час в окупації діти зазнавали психологічного тиску їх навмисно виводили спостерігати за обшуками їхніх домівок, намагалися підкупляти солодощами та випитувати необхідну їм інформацію.

Інша родина розповіла, що в їхньому селі дітей в школу возили шкільним автобусом, в якому завжди сидів озброєний військовий. При цьому в дітей щодня мав бути з собою оригінал свідоцтва про народження, тепла ковдра і 500 рублів.

“На додачу до згаданих знущань родинам регулярно погрожували забрати їхніх дітей в інтернати та передати на всиновлення російським сім’ям, якщо вони не оформлять російські документи”, додали в “Save Ukraine”.

Одній мамі з врятованих у цій місії сімей доводилося постійно ховати своїх дітей, не пускати їх в російську школу та садочок. За навчання за українською програмою батьків карали штрафами. А коли в окупованому місті проводили референдум, жінка з дітьми змушена була сидіти у квартирі тихо, не відчиняти двері, адже не хотіла брати участь у цьому.

Нагадаємо, з тимчасово окупованої Херсонської області на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 12 дітей: трьох хлопчиків та дев’ятьох дівчаток.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter