Цього тижня Єврокомісія очікує на шостий пакет санкцій проти Росії

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Посадовці США і Європейського Союзу обговорюють подальші можливі заходи стосовно обмеження імпорту нафти до ЄС із Росії та скорочення доходів, які країна-агресор отримує від продажу сировини. Шостий пакет санкцій проти Росії очікують уже цього тижня.

Про це інформує Bloomberg із посиланням на анонімні джерела, знайомі із ситуацією, і видання Euractive.

Країни розглядають повну заборону постачання, встановлення цінового порога і використання розрахункового механізму, що дозволить утримати прибуток Росії, отриманий з початку війни проти України.

Як повідомило Bloomberg одне з джерел, мета перемовин – з’ясувати, який “максимально сильний удар” можна завдати президенту Росії Володимиру Путіну.

У США побоюються, що заборона імпорту нафти до ЄС може призвести до різкого зростання цін на сировину. А це, своєю чергою, принесе Кремлю ще більше прибутків.

Як стверджують джерела, країнам ЄС буде простіше досягти консенсусу щодо обмеження імпорту нафти, ніж щодо ембарго на дизельне паливо та іншу продукцію.

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова підтвердила, що найбільш значущими є дискусії щодо заборони імпорту російської нафти. Польща та країни Балтії пропагують повне енергетичне ембарго, тоді як кілька інших країн виступають проти такого кроку з економічних причин, зокрема Німеччина, Угорщина та Австрія.

Напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю Der Spiegel заявив, що різке ембарго на російський газ не зупинить війну в Україні, а призведе лише до серйозної економічної кризи у ФРН і всій Європі. Він додав, що внаслідок ембарго може постраждати вся європейська економіка, що створило б складнощі для фінансування відновлення України після закінчення війни.

Олаф Шольц

Шольц під час інтерв’ю визнав, що правильною відповіддю на тимчасову окупацію Криму було б домагатися більшої незалежності від російського імпорту.

“Але “заднім розумом” я кажу, що ми повинні були відповісти вже на анексію Криму деякими санкціями, які ми запровадили тільки зараз. Це мало б ефект”, – сказав він.

Раніше також міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер повідомив, що ембарго на російський газ поки не обговорюється як можливі санкції проти Росії. Він додав, що заборона на газ із Росії може привезти до зупинення економіки кількох країн.

Більшість країн Євросоюзу вживає заходів щодо скорочення імпорту російських енергоносіїв, щоб обмежити можливості Кремля фінансувати війну. Однозначно відмовляється зробити це лише Угорщина.

Раніше ембарго запровадили США і Велика Британія, які споживали значно менше російської нафти, ніж ЄС.

Нагадаємо, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в Україні загинули 2 072 мирних жителі та ще 2 818 отримали поранення внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter