Цього навчального року навчання за місцем перебування необовʼязкове – МОН

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Цього навчального року очне навчання за місцем фактичного перебування для дітей-переселенців є необов’язковим. Водночас, якщо батьки бажають, вони можуть перевести дитину на очне навчання в найближчу школу.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. 

Фото: Іван Самойлов / Ґвара Медіа

“Ми заохочуємо батьків, якщо це можливо, обирати очну форму навчання, щоб учні могли глибше занурюватись в освітній процес, отримувати більше уваги від вчителів та взаємодіяти з однолітками”, – зазначили в міністерстві.

Утім, з наступного навчального року, тобто з 1 вересня 2025 року, всі діти-переселенці обов’язково повинні навчатися очно в навчальних закладах за місцем перебування. Тож МОН надало рекомендації щодо переведення дитини до місцевої школи. Так, насамперед для цього необхідно перевірити можливість прийняття ще одного учня через сайт Інституту освітньої аналітики. На сторінці установи слід обрати розділ “Наявні місця (ЗЗСО)”. Далі потрібно скористатися мапою для вибору області або обмежити пошук за громадою, містом чи типом школи в таблиці ліворуч.

Після цього з’явиться перелік навчальних закладів, які відповідають заданим критеріям. На сайті можна дізнатися, скільки вільних місць є в кожному класі.

Для зручності батьки можуть натиснути на назву обраної школи, щоб перевірити можливість навчання там.

Якщо є вільні місця, батьки мають подати заяву на зарахування до школи та проінформувати про це дистанційну школу, де дитина навчалася раніше. Якщо ж місцева школа не має вільних місць, дитині доведеться продовжувати навчання дистанційно в попередній школі.

У цьому разі батькам потрібно надати директору підтвердження відсутності місць, взяте з офіційного сайту.

Нагадаємо, що на початку серпня уряд ухвалив постанову про затвердження методики оцінювання ризиків безпеки в системі освіти, пов’язаних з війною Росії проти України. Методику розробили для того, аби запрацювала політика “Школа офлайн” – це підхід уряду, щоб повернути дітей до безпечного очного навчання, а там, де це неможливо, створити умови для якісної та ефективної дистанційної освіти.

У МОН обіцяють, що аналізуватимуть геолокацію закладів у межах громад, кількість учнів та працівників цих закладів, форми навчання, а також додаткові дані з відкритих та інших джерел, наприклад геолокацію вибухів, об’єктів інфраструктури, відстань від лінії фронту тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter