Церква Англії дозволила священникам благословляти одностатеві пари після укладання цивільного шлюбу чи партнерства

Дата: 10 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Генеральний Синод – орган ухвалення рішень Англіканської церкви – дозволив одностатевим парам приходити до храму після укладання цивільного шлюбу чи партнерства, щоб “отримати Боже благословення”. Для цього єпископи затвердять офіційний текст “Молитов любові та віри”. В той самий час церковні вінчання для одностатевих пар і далі будуть під забороною.
 
Про це повідомляється на сайті Церкви Англії та в матеріалі BBC.
 

Архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі та архієпископ Йоркський Стівен Коттрелл у спільній заяві зазначили, що “вперше Церква Англії публічно, беззастережно та радісно вітатиме одностатеві пари у церкві”.

Очікується, що благословення почнуть надавати пізніше цього року після того, як єпископи доопрацюють свої настанови і сформулюють молитви для священнослужителів.

Водночас церква Англії схвалила доктрину, згідно з якою шлюб укладається лише між одним чоловіком і однією жінкою, а це означає, що священникам все ще заборонено вінчати одностатеві пари. Крім того, священнослужителі Англіканської церкви не будуть зобов’язані здійснювати благословення для одностатевих пар і цивільних партнерств, якщо не згодні з ними.

Як повідомляє BBC, рішення свідчить про компроміс між консервативним і ліберальним крилом Англіканської церкви.

Зокрема, Синод відхилив поправку з пропозицією змінити вчення церкви так, щоб дозволити вінчання одностатевих пар, чого вимагали ліберали.

Від консерваторів схвалили єдину поправку – щоб нові молитви благословення “не суперечили чи не вказували на відхід від доктрини Англіканської церкви”. 

Крім того, члени Синоду проголосували за “оплакування та покаяння” через “неспроможність Церкви прийняти ЛГБТКІ+ людей і за шкоду, якої ЛГБТКІ+ люди зазнали та продовжують зазнавати в церквах”.

Також єпископам потрібно вирішити, чи повинні священнослужителі-геї зберігати целібат.

Нагадаємо, церква Англії може замінити терміни, що стосуються Бога, на гендерно нейтральні після того, як про це попросили деякі священники. Навесні 2023 року церква планує створити комісію і розглянути це питання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter