Цензура затримує листи політув’язненої, кримської татарки Леніє Умерової – Азіз Умеров

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Рідні бранки Кремля, кримської татарки Леніє Умерової стали рідше отримувати від неї листи, є інформація, що кореспонденцію затримують цензори.

Про це написав брат Леніє Азіз Умеров.

Леніє Умерова. Джерело: телеграм / Дарʼя Корнілова

В останньому листі дівчина розповіла рідним про умови утримання. Зараз її утримують у камері одну: попередню сусідку забрали, нову поки не привели.

“Але одній мені комфортніше, і за цей час уже звикла. У бібліотеці набрала підручників, вчу різні речі. Новини останнім часом майже не дивлюся, вони щодня все більше і більше “вилітають у стратосферу”. Думаю, якщо буде якась дійсно важлива новина, я так чи інакше про неї дізнаюся”, – пише дівчина.

Водночас їй дозволяють дивитися футбол, а також ігри БРІКС. Їх росіяни позиціюють як міжнародні, проте реклама йде тільки російська, уточнила Леніє.

Дівчина пише, що дуже скучила за рідними, мріє побачитися з ними, прогулятися, поспілкуватися.

“Дуже за вами скучила. Але це лише труднощі. Ми їх подолаємо, а не вони нас! Переможемо! Переживемо! Разом! Виліпивши з труднощів кращу версію нас. Обіймаю, всім серцем!” – написала Леніє.

Нагадаємо, кримську татарку Леніє Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування від онкології.

На неї склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до Центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у 2 тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд виключив депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі одягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ. У коментарі “Крим.Реалії” брат затриманої Азіз Умеров розповів, що його сестра понад три місяці перебувала в центрі для іноземних громадян. Але 13 березня рішенням суду її вдалося звідти звільнити.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезли Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

2 травня 2024 року російський суд вкотре продовжив їй строк тримання під вартою – до 4 серпня. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російський правозахисний проєкт “Підтримка політв’язнів. Меморіал” визнав Леніє Умерову політув’язненою.

Загалом відомо, що в слідчих ізоляторах і колоніях Російської Федерації станом на травень 2024 року незаконно утримують дев’ять жінок з окупованого Криму, одна з них – кримська татарка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter