Центр громадянських свобод планує міжнародну кампанію з реформування міжнародного гуманітарного права

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада використовує недосконалості міжнародного гуманітарного права для виправдання своїх злочинних дій, зокрема для утримання цивільних заручників. Тож систему міжнародного права потрібно реформувати, і громадська організація “Центр громадянських свобод” планує провести широку міжнародну кампанію з реформування МГП. 

Про це ZMINA розповів експерт Центру громадянських свобод, доктор політичних наук Михайло Савва.

Фото: Михайло Савва. ЦГС

Савва наводить як приклад ситуацію з цивільними заручниками, 90% яких Росія утримує без висунення жодних звинувачень. В офіційних відповідях на запити адвокатів, залучених родинами бранців, міститься одна й та сама відповідь: “Триває перевірка особи”. Тобто росіяни вважають, що мають легальні підстави перевіряти людину на предмет скоєння нею “злочину”. Такі їхні незаконні дії є можливими завдяки недосконалостям міжнародного гуманітарного права (МГП), каже Савва. 

Женевські конвенції, на жаль, були розроблені та впроваджені дуже давно. І зараз ми бачимо, що потрібно реформувати МГП. В українському експертному середовищі вже є розуміння, що така реформа назріла. І Україна має бути її ініціатором. Зараз ми обговорюємо формат і старт потужної міжнародної кампанії”, – зауважує він.

Експерт звертає увагу на те, що представники РФ жодного разу не стверджували, що не визнають міжнародного гуманітарного права. Навпаки, вони робили заяви про те, що визнають Женевську конвенцію. На його думку, це свідчить про те, що ворог у певних моментах використовує її недосконалість.

Як пояснює Савва, зміни до МГП, як і до Женевських конвенцій або Римського статуту, вносяться на засіданнях міжнародної дипломатичної конференції:

Це величезна робота, яка триватиме декілька років, але це реально зробити”

Нагадаємо, у липні 2023 року російським адвокатам, які працюють з Центром громадянських свобод, вдалося звільнити з місць несвободи, які розташовані на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, приблизно 50 цивільних заручників. Усіх цих людей утримували там без будь-яких звинувачень та підстав. Адвокати для звільнення українців використовували норми російського законодавства.

За даними Омбудсмана, станом на липень 2023 року в російському полоні перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни до України вдалося повернути 2576 громадян, з яких 144 цивільних.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter