Центр “Бабин Яр” просить громадськість не піддаватись емоціям, звинувачуючи творців фільму “Дау” в знущанні з дітей

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Благодійний фонд “Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” стверджує, що звинувачення в можливому вчиненні насильства щодо дітей, які лунають на адресу режисера фільму “Дау. Дегенерація” Іллі Хржановського,  зроблено на підставі емоцій та суб’єктивних думок, побудованих на здогадках і припущеннях.

Відповідну заяву опублікували на сайті фонду. 

Ілля Хржановський

Автори заяви нагадали, що Хржановський є художнім керівником благодійного фонду з кінця минулого року, а залучили його до роботи в Україні, адже він відомий своїми кінематографічними проєктами, присвяченими дослідженню природи та впливу тоталітарної радянської системи на суспільство. 

“Фільми Іллі Хржановського, зняті протягом 2008–2011 років, уперше були представлені цього року на міжнародному фестивалі Берлінале та були відзначені нагородами і високими оцінками міжнародних кінокритиків. Нинішня поява негативних коментарів щодо діяльності Хржановського як режисера пов’язана з оприлюдненням його фільмів на онлайн-платформах. Ми не можемо давати оцінку цим фільмам та методам, якими вони створені, і чекаємо на проведення розслідування та висновків відповідної експертизи, якщо така буде призначена”, – запевнили у фонді. 

Митці також нагадали, що фонд стоїть на позиції загальнолюдських цінностей і його члени впевнені, що будь-яке насильство неприпустиме.

“Меморіальний центр захищав і захищатиме ці цінності й сповідує їх у своїй діяльності. Водночас наголошуємо, що всі звинувачення, які лунають зараз на адресу Іллі Хржановського, зроблено на підставі емоцій та суб’єктивних думок, побудованих на здогадках і припущеннях. Ми вважаємо, що остаточні рішення варто ухвалювати після об’єктивних висновків правоохоронних органів”, – наголосили автори заяви. 

Нагадаємо, що прокуратура Харківської області почала розслідувати можливе насильство над дітьми під час знімання фільму російського режисера Іллі Хржановського “Дау. Дегенерация”. Увагу українських правоохоронців до фільму привернув Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, який розповів, що побачив кадри стрічки в мережі та дізнався про те, що під час знімання нібито використали дітей з будинку дитини.

Правоохоронці вважають, що до дітей-сиріт під час знімання могли застосовувати насильство та завдавати їм фізичного або морального страждання, а сам проєкт Хржановського пропагує культ насильства, жорстокості та дискримінації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter