ЦЕДЕМ закликав журналістів повідомляти про випадки блокування в соцмережах контенту про війну

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початком повномасштабного вторгнення Росії українські медійники стикнулися з тим, що соцмережі часто блокують їхній контент про війну у фейсбуку, інстаграмі та ютубі нібито через порушення правил спільноти.

Спеціалісти  Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) звернулися до медіа з проханням повідомляти про такі випадки, на основі цих повідомлень вони напрацюють пропозиції щодо зміни правил соцмереж і звернуться з ними до корпорації Meta.

Джерело: techuseful.com

Експерти наголосили — небезпека полягає в тому, що блокування, яке накладає фейсбук на новину про війну на офіційній сторінці медіа, становить охолоджуючий ефект свободі слова та загрозу для тих людей, які дивляться, читають чи слухають це медіа, оскільки можуть залишитися  в критичні моменти без життєво важливої інформації.

За понад рік повномасштабної війни журналістам і редакціям стало зрозуміло, що блокування їхніх постів відбувається, зокрема, й через те, що в соцмережах діють правила модерації контенту, розроблені лише для мирного часу. Проте в Україні зараз інша реальність. Тривалість війни диктує потребу виробити інші правила модерації контенту, які підходять для воєнного часу, пояснили в ЦЕДЕМ. 

“Звертаємось до всіх редакцій, які зіштовхнулися із накладенням обмежень на свій контент у соцмережах, повідомляти про це в ЦЕДЕМ. Ми розпочали велику роботу зі збору й аналізу випадків блокування контенту журналістів, фоторепортерів та всіх представників медіаспільноти, які інформують українців про перебіг війни. Соціальні мережі мають правила модерації лише для мирного часу, а наша задача — розробити винятки для воєнного часу і представити їх Meta”, — сказав заступник директора ЦЕДЕМ Ігор Розкладай.

Надсилати інформацію щодо блокування новинного контенту можна за адресою sn@cedem.org.ua. Аналітичні висновки ЦЕДЕМ викладатиме на своїй сторінці у фейсбуку та на своєму сайті.

У повідомленні треба вказати таку інформацію: 

  • посилання на профіль, де сталося блокування;
    скриншоти повідомлень від служби підтримки щодо проблемного контенту;
  • за можливості — повний текст посту/зображення.

Де подивитися повідомлення про блокування?

У фейсбуку: для профілю та сторінки (слід переключитися): https://www.facebook.com/support/?tab_type=APPEALS.

Або: Допомога та підтримка – Повідомлення від служби підтримки – Ваші сповіщення

Для груп: https://www.facebook.com/groups/НАЗВА_ГРУПИ/group_quality.

Або: Інструменти адміністратора – Якість групи

В інстаграмі: В додатку: меню “𝄘” – Налаштування та конфіденційність – Допомога – Статус облікового запису

В браузері: https://www.instagram.com/settings/help/ меню “𝄘” – Налаштування – Довідка – Запити на підтримку – Порушення

Нагадаємо, що наприкінці березня фейсбук приховав фото адвоката Масі Наєма, який втратив око на війні, в публікації видання ZMINA. Блюр на світлині соцмережа поставила на підставі того, що вона містить “сцени насилля чи жорстокості”. Після скарги зображення відновили. 

Про те, чому почастішали випадки блокування українців в соцмережах і чи можна цьому протидіяти, читайте в матеріалі ZMINA

Свобода слова і війна: за що блокують українців у соцмережах і чи є сенс позиватися до Мети?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter