“Це не КДБ”: на державному телебаченні Білорусі показали “інтерв’ю” з дівчиною Протасевича

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

На державному телеканалі “Білорусь 1” вийшло “інтерв’ю” Софії Сапеги, знятої з рейсу Ryanair у травні нинішнього року разом із ексголовним редактором опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романом Протасевичем, в якому та наголосила, що спецслужби країни нібито непричетні до примусової посадки літака в Мінську.

Про це пише “Українська правда” із посиланням на ефір програми “Це інше” від 10 серпня.

Софія Сапега. Джерело: скриншот з відео “Білорусь 1”

У сюжеті спочатку показали коментарі начальника зміни аеропорту, директора департаменту з авіації, Протасевича, а потім в студію запросили Сапегу.

Та розповіла, що перед посадкою журналіст нібито віддав їй всю техніку, оскільки думав, що дівчину, громадянку Росії, не зніматимуть з літака.

Сапега висловила думку, що до ситуації з посадкою літака та затриманням їх з Протасевичем “причетний саме робочий колектив Романа, хтось із його робочого оточення”.

“Такий варіант не варто виключати”, – сказала вона.

Дівчина наголосила на тому, що “не бачила жодних співробітників КДБ” у літаку, а також висловила думку, що до посадки Ryanair “не причетні спецслужби Білорусі”.

За інформацією “УП”, сюжет із Сапегою показали не в прямому ефірі – відео на телеканалі “Білорусь 1” склеєне з частин.

Нагадаємо, Протасевича та Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Наприкінці червня затриманих перевели під “домашній арешт”. 8 липня Протасевич завів акаунт у твіттері. Він стверджує, що зробив це добровільно й обіцяє бути постійно на зв’язку.

Водночас у телеграм-каналі TUT.BY зазначили, що в Білорусі людям під домашнім арештом зазвичай забороняють контакти із зовнішнім світом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter