“Це було не доведене до кінця вбивство”: суд у справі про напад на активістку Ешонкулову завершив допит потерпілої

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра, який розглядає справу про замах на вбивство громадської активістки Наталії Ешонкулової, звершив допит потерпілої.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, засідання відбулося 28 лютого.

Фото: Юлія Рацибарська

Потерпіла дала відповіді на запитання двох адвокатів, підозрюваних та судді. Зокрема, вона пояснила ймовірні мотиви замовників нападу на неї.

За словами Наталії Ешонкулової, це був замах на вбивство через її громадську діяльність.

“На засіданні мене розпитували про діяльність нашої організації. Я пояснила, що займалася захистом людей, які постраждали від рук одного злочинного клану. Вони займалися рейдерським захопленням комерційної й житлової нерухомості. Потерпілими зазвичай були підприємці або звичайні люди, у яких була цікава для злочинців нерухомість. Це сталося з моїм чоловіком, це сталося з іншими людьми – я зібрала 24 кейси подібних справ. Мені було важливо донести цю інформацію до депутатів Верховної Ради. Це не сподобалося злочинцям, вони вирішили зі мною вчинити розправу”, – сказала вона в коментарі ZMINA.

Наталія Ешонкулова розповіла, що займається захистом підприємців з 2015 року, зокрема була організаторкою мітингів на захист їхніх прав, брала участь у роботі комісії під час реформування поліції як людина з юридичною освітою й доброю репутацією.

“Чому я думаю, що злочинці хотіли мене вбити? В руках одного з них я бачила щось схоже на ніж. Також вони спричиняли мені дуже сильні удари, зокрема в скроні, і це були хлопці атлетичного складу”, – додала Наталія.

На судовому засіданні також оприлюднили відеострім, який Наталія вела у своїх соцмережах одразу після нападу. На цьому наполіг її адвокат, адже стрім підтверджує свідчення Ешенкулової в суді.

“У стрімі я кажу, що я бачила колючо-ріжучий предмет, схожий на ніж, і що це було не доведене до кінця вбивство, і що вони закінчили б розпочате, якби не моя сусідка. Цей ефір – це був вимушений захід, щоб убезпечити себе. Адже ці хлопці могли вбити мене якщо не зараз, так пізніше”, – пояснила Ешонкулова.

Вона також повідомила, що подала цивільні позови до підозрюваних і вимагає по 500 тисяч компенсації моральних збитків від кожного з фігурантів:

“Через напад я рік не могла працювати – займалася своїм здоров’ям, займалася лікуванням. Деякі травми потягли за собою такі ускладнення стану здоров’я, які даватимуться взнаки завжди. А зараз я ходжу по судах, тобто той час, який я могла б працювати, я витрачаю на суди”.

Наступне засідання відбудеться 15 березня. На ньому планують розглянути питання про подовження терміну запобіжного заходу для підозрюваних, а також, ймовірно, розпочнуть допит самих підозрюваних.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter