До цирку, де дискримінували дитину з інвалідністю, прийшли з перевіркою від омбудсмана

Дата: 28 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини провів виїзну перевірку Держпідприємства “Національний цирк України”, у якому, за скаргами відвідувачів, немає умов для дітей на візку.

Про це повідомили у прес-службі Уповноваженого.

Нагадаємо, 20 лютого Центр інформації про права людини зробив публікацію “У Національному цирку не пускають до залу дітей з інвалідними візками”. У публікації йшлося про те, що у цирку від сім’ї дівчинки, яка користується інвалідним візком, вимагали залишити візок у гардеробі й через другий поверх по сходах проходити в зал на місця, розташовані на рівні 1-го поверху.

У секретаріаті Уповноваженого також звернули увагу на публіцікації у соцмережах з приводу недоступності приміщення Національного цирку.

У межах реагування на факт порушення прав дитини та її сім’ї, працівниками секретаріату омбудсмана проведено виїзну перевірку. Під час перевірки встановлено, що приміщення Держпідприємства “Національний цирк України” було спроектовано в 1960 році без урахування потреб маломобільних груп населення. З огляду на це, навіть вхід до приміщення є недоступним через наявність сходів, а технічна можливість для будівництва пандусу – відсутня.

У прес-службі зазначають, що керівництво Національного цирку України надало копії своїх звернень до Міністерства культури України, голови Київської міської державної адміністрації, неурядових організацій щодо сприяння у виділенні коштів на придбання підйомника. Однак, за словами заступника генерального директора, кошти виділені не були.

Представникам секретаріату також надали письмові пояснення заступника генерального директора цирку та копії пояснень двох адміністраторів, які безпосередньо спілкувалися з сім’єю дівчинки.

Керівництво закладу повідомило, що заходи цирку регулярно відвідують, в тому числі й на безкоштовній основі, особи з інвалідністю. Керівництво також запевнило, що адміністратори готові надавати необхідну допомогу таким особам.

У цирку пояснили, що під час звичайних вистав усі входи до глядацької зали на першому поверсі відкриті, однак у зв’язку зі специфікою шоу, яке відбулося 19 лютого 2017 року (цирк на воді), всі входи, окрім центрального, були зачиненими, що пояснюється правилами безпеки для відвідувачів.

У прес-службі підкреслюють, що керівництво цирку визнає існування проблеми із доступністю закладу і після втручання секретаріату Уповноваженого розмістило поруч з усіма входами таблички про те, що особи з інвалідністю мають звертатись за допомогою до адміністраторів цирку.

За результатами проведеної перевірки будуть підготовлені відповідні акти реагування.

Нагадаємо, у коментарі з приводу ситуації Центру інформації про права людини представник офісу Уповноваженого президента України з прав людей з інвалідністю зазначив, що адміністрація Національного цирку порушує ратифіковану Україною Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю та Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”.

Адже згадані документи зобов’язують підприємства, установи та організації створювати умови для безперешкодного доступу людей з інвалідністю (у тому числі осіб, які використовують засоби пересування) до будівель та приміщень як зовні, так і всередині.

Адміністрації закладів також мають визначити порядок супроводу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, визначити конкретних людей, які мають здійснювати такий супровід, встановити, у чому саме полягає такий супровід і яку допомогу вони можуть надавати.

Інформація про такий порядок і визначених людей має бути розміщена на сайтах юридичних осіб та біля вхідних дверей, сходів, кас продажу квитків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter