Чверть українців назвала процес вакцинації в країні жахливим

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Чверть опитаних українців оцінила процес вакцинації в країні як жахливий, третина – як поганий і ще третина – як середній. Позитивно оцінюють кампанію масового щеплення лише 10% людей. 

Про це свідчать дані соціологічного дослідження групи “Рейтинг”.

Фото: Волинська ОДА

Дослідження соціологи проводили 18–19 березня 2021 року методом телефонних інтерв’ю. Вони опитали 1500 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

Початок кампанії з вакцинації, як розповіли дослідники, дещо актуалізував бажання робити щеплення: наразі 38% готові зробити це за свій кошт, а 47% готові вакцинуватися безкоштовно. Водночас половина не готова вакцинуватися навіть безкоштовно. 

Майже половина опитаних (46%) вважають, що найбільша відповідальність за своєчасну вакцинацію населення лежить на міністрі охорони здоров’я. Ще 16% покладають цю відповідальність на президента, 15% – на головного санітарного лікаря, 11% – на Верховну Раду та 4% – на прем’єр-міністра. Як наголосили соціологи, за місяць зменшилася оцінка відповідальності президента, натомість зросла щодо головного санітарного лікаря.

Фото: Закарпатська ОДА

Щодо інформування про перебіг кампанії, то 34% вважають, що їм цілком досить інформації про це, а 27% – радше досить. Водночас для майже 40% інформації про вакцинацію радше не досить. Обізнанішими про хід вакцинації вважають себе старші опитані, а також ті, що краще його оцінюють. Але й серед них кожному шостому не вистачає інформації про перебіг вакцинації.

Виявилося, що 44% взагалі не знають, як можна записатися в чергу на вакцинацію, 32% – щось чули про це. Добре обізнаними були лише 24% респондентів. Найменше про вакцинацію знають мешканці сходу і півдня. Серед охочих зробити щеплення вакциною COVIESHIELD третина не знає, як це зробити.

Головними причинами, чому люди не хочуть вакцинуватися від коронавірусу, опитані називають недовіру вакцині, завезеній до України (51%), та страх побічних ефектів (47%). Ще 21% сказали, що не довіряють владі в питанні вакцинації, стільки ж вважають, що щеплення не допомагає від нових штамів коронавірусу. Думку про те, що коронавірус не потребує щеплення, поділяють лише 2% українців. 

Як показало дослідження, українці відносно більше довіряють вакцинам, виготовленим у Великій Британії, США та країнах Європейського Союзу (близько половини). Не довіряють – близько 20%. Вакцинам, зробленим в Індії, довіряють 30%, не довіряють 45%, вагаються з відповіддю 23%. Вакцинам з Китаю довіряють 17%, не довіряють 35%, не змогли відповісти 46%. Натомість російським вакцинам довіряють найменше: довіру їм висловили 19%, недовіру – 58%, вагалися з оцінкою 24%. 

Нагадаємо, що в Україні вакцинація від ковіду розпочалася лише наприкінці лютого 2020 року. Станом на 25 березня щепити в країні встигли 155 тисяч осіб. Україна входить до переліку країн, в яких без допомоги влада зможе вакцинувати від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. Згідно з підрахунками видання The Economist, широкий доступ до вакцини проти ковіду українці матимуть не раніше ніж 2023 року.

 
Мапа, на якій візуалізували прогноз аналітиків The Economist щодо того, коли країнам варто очікувати масової вакцинації від коронавірусу
 
Фотографія обкладинки: Reuters 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter