Чотири країни збираються подати на талібів позов до суду через дискримінацію жінок

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Канада, Австралія, Німеччина та Нідерланди мають намір звернутися до Міжнародного суду ООН із позовом проти “Талібану” через гендерну дискримінацію.

Про це повідомляє видання “The Guardian”.

Фото: Reuters / Jorge Silva

Це буде перший випадок, коли Міжнародний суд у Гаазі розгляне справу проти держави через порушення прав жінок. Позов базується на Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку було ухвалено Генеральною асамблеєю ООН у 1979 році. Афганістан підписав і ратифікував цей документ у 2003 році.

“Талібану” дадуть пів року для підготовки відповіді на поданий позов, після чого Міжнародний суд ООН розпочне слухання у справі. Також можливе винесення судом тимчасових заходів.

Країни, які збираються подати позов, вважають, що навіть якщо таліби відмовляться визнавати юрисдикцію Міжнародного суду, його вердикт може мати стримувальний вплив на інші держави, які прагнуть встановити чи нормалізувати дипломатичні відносини з режимом “Талібану”.

Юридична радниця з питань гендерного правосуддя аналітичного центру Атлантичної ради Акіла Радхакрішнан зазначила, що цей процес, зосереджений на порушеннях прав жінок, може не лише забезпечити необхідне правосуддя для жінок і дівчат Афганістану, але й створити нові прецеденти в питаннях гендерного правосуддя.

Нагадаємо, що напередодні американська акторка і продюсерка Меріл Стріп звернулася до міжнародної спільноти із закликом втрутитися в ситуацію з правами жінок в Афганістані. Вона заявила, що під правлінням “Талібану” жінки мають навіть менше прав, ніж кішки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter