Чотирьом силовикам із Криму загрожує до 15 років в’язниці за держзраду

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила підозру в держзраді чотирьом колишнім українським правоохоронцям із Криму.

Про це повідомляє пресслужба відомства

Слідчі вказують, що підозрювані присягнули на вірність українському народу, зобов’язалися суворо дотримуватися Конституції України та чинного законодавства. Проте після окупації Криму збройними силами РФ 2014 року зламали присягу та перейшли на службу до окупантів у незаконне “міністерство внутрішніх справ Республіки Крим”, що пізніше ввійшло до складу МВС РФ.

Повідомляється, що один з підозрюваних став “заступником міністра внутрішніх справ РК РФ”.

Інші очолили незаконно створені відділи “лінійний відділ поліції №1 в аеропорту “Сімферополь”, “Центр кінологічної служби мвс у рк” та “1-й відділ поліції “Залізничного” управління МВС Росії в місті Сімферополі”. 

Чотирьох підозрюваних звинувачують за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (держзрада). Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Імен та прізвищ підозрюваних не зазначено. Утім, посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії“, що заочно оголошено підозру колишньому українському силовику та ексзаступнику голови управління російського МВС у Криму Андрію Іванцову (Andrii Ivantsov, Andrei Yvantsov), колишнім українським правоохоронцям Сергію Юхненку (Serhii Yukhnenko, Serhei Yukhnenko), Анатолію Жабенку (Anatolii Zhabenko, Anatolyi Zhabenko) та Дмитру Крекову (Dmytro Krekov, Dmytryi Krekov).

Публічних коментарів указаних осіб немає.

За даними російських ЗМІ, 2017 року в Криму російські силовики затримали Єгора Іванцова – сина на той момент заступника очільника “управління” окупаційного “мвс Криму” Андрія Іванцова. Іванцова-молодшого звинуватили та судили за звинуваченням у корупційному злочині.

Станом на 8 листопада Прокуратура АР Крим і Севастополя оголосила підозру в державній зраді 713 особам.

Нагадаємо, українська влада раніше анонсувала плани з деокупації Криму

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Як відомо, попри злочинні дії Росії, яка постійно обстрілює цивільне населення, намагається знищити критично важливу інфраструктуру, Представництво президента в Автономній Республіці Крим наразі розробляє законодавчу базу, напрацьовує візію вже звільненого від окупантів Криму, готує та подає санкційні списки щодо порушників, продовжує консультувати наших громадян із тимчасово окупованих територій та боротися за права бранців Кремля.

У відомстві вказують на плани розробляти законопроєкти, що сприятимуть захисту прав громадян України в Криму, і переселенців з півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter