Чотирьом співробітникам “Калінінської виправної колонії ДНР” оголосили підозри за знущання над українськими військовополоненими

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Слідче управління Нацполіції України підозрює співробітників “Калінінської виправної колонії ДНР”, що розташована в окупованій Горлівці на Донеччині, у порушенні законів та звичаїв війни, зокрема у жорстокому поводженні з військовополоненими.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора України. 

Калінінська виправна колонія №27 в окупованій Горлівці. Фото з сайту МІПЛ

На території окупаційної установи нагляд за українськими військовополоненими та позбавленими волі цивільними здійснювали співробітники колонії: Артем Карянов, Сергій Андросов, Дмитро Юров, Дмитро Андреєв. Вони систематично застосовували щодо військовополонених фізичне та психологічне насильство, яке розпочиналося з моменту їхнього прибуття в установу. Підозрювані ображали честь та гідність українських військових та поводилися з ними жорстоко. 

Зокрема, інспектор відділу безпеки окупаційної колонії Артем Карянов, в середині грудня 2022 року запускав полонених, які поверталися із робіт, відчиняючи їм ворота. Карянов помітив у колоні полонених, на голови яких були накинуті капюшони. Він вдарив одного з них металевим ключем по голові. Внаслідок цього у військового почалася кровотеча.

У період із вересня по грудень 2023 року Карянов прибув до барака, де перевіряв полонених. Там він помітив оборонця Маріуполя, який при його появі не встиг встати й опустити голову. Карянов наказав військовому вийти з барака і стати в позі “зірки” та завдав йому гумовою палицею близько семи ударів в районі стегон і сідниць. 

26 липня 2022 року молодший інспектор відділу безпеки Сергій Андросов приймав до колонії новоприбулих полонених. Він спостерігав як з автозака вибіг військовополонений. Андросов змусив його стати в позі “зірки” і бив гумовою палицею не менше 20 разів по задній частині тулуба, ногах і потилиці. Удари продовжилися навіть після падіння полоненого.

Також наприкінці серпня 2022 року Андросов, перебуваючи в їдальні звернув увагу на військовополоненого. Він нібито намагався розмовляти з іншими в’язнями. Андросов сприйняв це за зухвалу поведінку і двічі ударив чоловіка гумовою палицею по спині, спричинивши фізичний біль і страждання. 

Черговий “помічник начальника колонії” Дмитро Юров орієнтовно у вересні 2022 року контролював господарські роботи на території промислової зони, які виконували полонені. Юров помітив, що один з оборонців Маріуполя сидить і не рве траву. За це Юров побив його гумовою палицею. 

З лютого по липень 2023 року Юров неодноразово бив військовополонених у їдальні та інших місцях на території колонії.

5 липня 2023 року Юрова залучали до підготовки військовополонених для обміну. Він перемотав голову ганчірками й скотчем одному з полонених та запитав, чи добре йому дихати. На що військовий відповів, що погано, і попросив поправити скотч. Юров ударив чоловіка кулаком в правий бік по ребрах. 

Черговий “помічник начальника колонії” Дмитро Андреєв, орієнтовно влітку 2022 року завдав військовополоненому в бараку №4 два удари кулаком у щелепу.

Нагадаємо, що у період з 24 лютого по 20 травня 2022 року в Маріуполі Донецької області відбулося збройне протистояння військових підрозділів Збройних сил України проти російських військовослужбовців РФ аж до повної окупації міста. Українські захисники потрапили в полон до ворога. Оборонців Маріуполя доставляли на окуповану територію Донецької області, зокрема й колишню Калінінську виправну колонію №27 у місті Горлівка. 

Раніше ZMINA також розповідала,  як Росія розігрує карту з заручниками та що криється за вбивствами й знущаннями з військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter