Чотирьох поліцейських судитимуть за перевищення повноважень і побиття затриманих

Дата: 29 Травня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні судитимуть чотирьох співробітників правоохоронних органів за перевищення ними повноважень та безпідставне і непропорційне застосування сили.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Прокурорами спеціалізованого підрозділу Офісу Генерального прокурора до суду скеровано обвинувальні акти у трьох кримінальних провадженнях за фактами перевищення повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням спеціальних засобів та болісними й такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями (ч.2 ст. 365 КК України)“,– йдеться в повідомленні.

У двох кримінальних провадженнях фігурують працівники патрульної поліції, яким інкримінують безпідставне затримання громадян, що згодом було підтверджено відповідними рішеннями суду, а також застосування до них сили, яка “була явно непропорційна” їхній поведінці та діям.

Внаслідок таких дій поліцейських, четверо осіб отримали численні тілесні ушкодження, у тому числі середнього ступеня тяжкості – переломи кінцівок“, – пояснили в ОГПУ.

Ще один підсудний – співробітник карного розшуку, який невиправдано застосував силу до затриманих.

Розслідуванням встановлено, що така практика була системною в роботі цього правоохоронця, що свідчить про неналежний контроль з боку його керівництва. Після одного з таких випадків правоохоронець був лише переведений до іншого відділу поліції, де з часом знову застосував невиправдану силу до затриманої особи“, – повідомили у відомстві.

Досудове розслідування у справі здійснювалось слідчими Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, у квітні цього року, колишньому оперуповноваженому Головного управління Нацполіції в Херсонській області повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством (ч. 2 ст. 365 КК України).

За даними слідства, в лютому минулого року чоловіка затримали за підозрою у вчиненні грабежу та доставлено до відділення поліції. Під час перебування в кабінеті із затриманим, правоохоронець завдавав йому численні удари ногами та руками, заподіявши численні тілесні ушкодження.

Також встановлено, що цей поліцейський причетний і до інших фактів неправомірного застосування сили. Зокрема, у квітні 2020 року він побив громадянина гумовим кийком, перебуваючи в приміщенні Каланчацького відділення поліції.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter