“Чорний день в історії Афганістану”: у Кабулі жінки провели акцію протесту проти правління “Талібану”

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У третю річницю приходу до влади “Талібану” в Афганістані, в Кабулі відбулася акція протесту, яку організували тамтешні жінки. Активістки кажуть, що цей протест став відповіддю на три роки обмежень, накладених “Талібаном” на освіту, працю та соціальну активність жінок, що спричинило значні труднощі та масову депресію серед жінок і дівчат в Афганістані.

Про це повідомляє афганська жіноча медіаорганізація Rukhshana Media.

Учасниці акції звернулися до ООН та міжнародної спільноти з проханням допомогти визволити афганських жінок від гніту “Талібану”. На стінах міста вони написали такі гасла як “15 серпня – чорний день в історії Афганістану” (у цей день “таліби” захопили Кабул) та “Свободу жінкам Афганістану”.

Протестувальниці підкреслили, що “Талібан” використовує жінок Афганістану як засіб для досягнення своїх політичних цілей, тоді як світова спільнота ігнорує їхні проблеми.

Рух “Жінки за справедливість Афганістану” разом із фондом “Гохаршад” також випустили резолюцію, в якій засудили міжнародну співпрацю з “Талібаном” та закликали до посилення міжнародної підтримки афганського народу. У документі міститься інформація про численні порушення прав людини, зокрема прав жінок та етнічних спільнот.

У резолюції також наголошується, що єдиним виходом з кризи в Афганістані є формування національного уряду, який би об’єднував усі етнічні групи країни.

Водночас “Талібан” оголосив 14 серпня “днем перемоги” та “звільнення від американської окупації”, зробивши його офіційним святом. Речник “Талібану” Забіхулла Муджахід каже, що головною метою уряду є впровадження шаріату і Шаріат – сукупність релігійних та юридичних норм мусульманського права, основаних на Корані, що діють у країнах, де іслам є державною релігією. за будь-яку ціну.

Нагадаємо, що афганська легкоатлетка Кімія Юсуфі використала свій виступ на Олімпійських іграх-2024, щоб привернути увагу до становища жінок під владою “Талібану” в Афганістані. Вона виступала зі спринтерським номером, на звороті якого були написані слова “освіта” і “наші права”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter