Чоловіки, які вчиняють домашнє насильство, стали частіше звертатися до сервісів допомоги

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Кількість звернень щодо домашнього насильства в Україні в період карантину зросла майже вдвічі. Частіше до сервісів допомоги стали звертатися й чоловіки-кривдники.  

Про це йдеться в пресрелізі Фонду ООН у галузі народонаселення. 

Так, агенція повідомляє, що за період з 1 квітня до 12 травня спеціалісти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги учасникам бойових дій в АТО / ООС та членам їхніх родин надали 4077 консультацій. Більшість консультацій провели з чоловіками – 63% загальної кількості.  

“З клієнтами, які вчиняли домашнє насильство, ми розробляли індивідуальні стратегії, план безпеки, вони розуміли, як дати собі раду. Але коли змінюється уклад життя, ці стратегії, навички, техніки також потребують змін. Ми фіксуємо хвилю повторних звернень”, – цитує агенція психологиню мобільної бригади Тетяну. 

Збільшення кількості звернень від чоловіків фіксує й національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству “Ла Стради – Україна”. 

За словами директорки департаменту гарячих ліній Альони Кривуляк, за півтора місяця карантину надійшло 3671 звернення, із них 4 % від кривдників, що вдвічі більше, ніж у докарантинний період:

Звісно, це невеличка цифра, але ми нею дуже пишаємося. Бо в докарантинний період їх було ще менше – до 2 % загальної кількості дзвінків. Переважно телефонують чоловіки, які готові до спілкування з психологом. Ми одразу оцінюємо оточення й по телефону навчаємо кривдників, як виплескувати надмірні емоції, щоб не зашкодити близьким і самому собі”. 

Експертка каже, що чоловікам радять зайнятися спортом, звертають увагу на різні можливі активності в умовах карантину, але насамперед обов’язково інформують про відповідальність, передбачену законодавством України, у разі вчинення домашнього насильства:

“Дехто вважає, що ми в такий спосіб залякуємо, але це не процес залякування, це про усвідомлення кривдником механізмів боротьби з домашнім насильством та наслідків у разі його вчинення”. 

Кривуляк додає, що за другий місяць після запровадження обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу гаряча лінія зареєструвала збільшення дзвінків на 72% порівняно з періодом до початку карантину. Протягом квітня 16 % звернень про допомогу надійшли через онлайн-платформи. 

У пресрелізі повідомляють також, що спільно з Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в межах кампанії “Розірви коло” розповсюдили 100 тисяч планів безпеки в усіх областях України. План безпеки містить інформацію, як убезпечити себе від виявів насильства на різних етапах: якщо є ризик виявів насильства, коли ситуація вже загострилася та як діяти на посткритичному етапі. 

Продовжують надавати послуги й денні центри та притулки для потерпілих, відкриті за підтримки “UNFPA Україна”:

“П’ять денних центрів перейшли у формат надання консультаційних послуг клієнтам телефоном. Такі центри працюють у Харкові, Слов’янську, Бердянську, Одесі та Херсоні. Вісім із дев’яти притулків працюють у звичайному режимі: надають послуги клієнткам, які перебувають у закладі та приймають нових”. 

Механізм скерування залишився незмінним, зауважують у пресрелізі, утім особливу увагу звертають на медичні довідки та висновки лікаря про відсутність симптомів ГРЗ. З клієнтками, які перебувають у притулку, фахівці проводять роботу очно. Йдеться про такі заклади в Кривому Розі, Бердянську, Харкові й Харківській області, Слов’янську, Одесі, Херсоні та Вінницькій області.

Читайте також: “Завдання – вижити”: як жінкам уберегти себе від домашнього насильства в умовах карантину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter