Чоловіки відчувають стрес, якщо їхні партнерки заробляють більше, – дослідження

Дата: 22 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Чоловіки найменше схильні до стресу, якщо їхні дружини заробляють до 40% спільного бюджету. Водночас рівень стресу зростає, якщо заробітна плата партнерок перевищує цей показник. Утім, найбільший стрес чоловіки відчувають, якщо повністю економічно залежать від жінок або якщо чоловік є “єдиним годувальником” у сім’ї. 

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Університетом Бата.  

У дослідженні, яке тривало 15 років, узяли участь понад 6 тисяч американських гетеросексуальних пар. 

“Моє дослідження показує, що в гетеросексуальних парах чоловіки щасливіші, коли обидва партнери роблять фінансовий внесок. Утім, багато з них усе одно вважають, що краще бути основними годувальниками”, – зазначає авторка дослідження Джоанна Сирда, економістка Школи менеджменту Університету Бата.

Вона зауважує, що чоловіки, які були єдиним джерелом доходу в родині, відносно нещасні. Утім, вони не перебували в такому стресі, як чоловіки, єдиним джерелом доходу в сім’ї яких були дружини. 

“Підґрунтям стресу, який відчувають чоловіки, може стати страх погіршення економічного становища, якщо пара розлучиться”, – пояснює Сирда.  

За словами авторки дослідження, серед основних причин, якими можна пояснити його результати, також є усталені соціальні норми про чоловіків-годувальників і чоловіків, які мають заробляти більше, ніж їхні дружини. 

Водночас, каже економістка, ці стереотипи можуть шкодити здоров’ю чоловіків, оскільки стійкий стрес призводить, зокрема, до фізичних захворювань, психічних, емоційних та соціальних проблем.  

У дослідженні йдеться, що в 1980 році тільки 13% заміжніх жінок заробляли більше, ніж їхні чоловіки. Однак у 2017 році цей показник наблизився до однієї третьої. 

Сирда зауважує, що її та інших дослідників цікавить, як це вплине на соціальні норми, добробут і усталене розуміння маскулінності.

Нагадаємо, що в Україні лише 4% жінок, які не працюють, називають відсутність роботи особистим вибором. Водночас, згідно з дослідженням Центру економічної стратегії, якщо в Україні працюватиме стільки ж жінок, скільки й чоловіків, рівень ВВП країни зросте на 7%, якщо всі жінки – на 21%.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter