Лише 4% жінок, що не працюють, називають відсутність роботи особистим вибором – дослідження 

Дата: 23 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

В Україні працюють 68% жінок. Натомість тільки 4% незайнятих жінок називають особистий вибір основною причиною того, чому вони не працюють. 5%, якби мали вибір, хотіли б лише займатися домогосподарством і не працювати. 

Такі дані дослідження “Як збільшити зайнятість жінок і чому це важливо для економіки?” наводить економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина в колонці для VoxUkraine.  

Експертка зауважує: якщо в Україні працюватиме стільки ж жінок, скільки й чоловіків, рівень ВВП країни зросте на 7%, якщо всі жінки – на 21%.  

Найбільший відсоток “домогосподарок”, за словами Михайлишиної, проживає у Волинській, Чернігівській, Львівській областях – 12,6%, 11,3%, 10,5% відповідно: 

“Саме ці регіони можуть виграти найбільше, якщо жінкам допомогти повернутися до роботи”. 

Серед причин незайнятості жінок експертка називає, по-перше, відсутність альтернатив щодо догляду за дітьми (брак дитячих садочків). Це як проблему означили 29% респонденток. 

Утім, за словами економістки, навіть коли в дитячому садочку достатньо місць, жінки все одно не хочуть віддавати туди свою дитину через незадовільні умови. Так, 28% респонденток незайняті, бо хочуть самостійно доглядати дітей.

“Однак наше дослідження показує, що більш якісні можливості з догляду за дітьми – садочки з кращим харчуванням, меншими групами, більшою кількістю навчальних програм – можуть змінити їхню точку зору. 64% жінок з дітьми сказали, що у такому випадку будуть шукати роботу”, – пояснює експертка.  

Причини незайнятості серед жінок

За даними дослідження, у 61% домогосподарок відсутні діти віком до трьох років, а в 15% узагалі немає дітей. Тож іще однією причиною незайнятості жінок є брак досвіду (27%) та навичок (18%) або втрата таких знань і вмінь за період безробіття.

З іншого боку, респондентки не вважають ці перепони головними: їх називають найважливішими лише 4 та 7% відповідно. 

Михайлишина зазначає, що велика кількість жінок хоче працювати дистанційно чи неповний робочий день, але не вірить у те, що зможе знайти таку роботу.

Крім того, чверть опитаних жінок хоче мати власний бізнес. 

Ґендерні стереотипи та нерівність, пише економістка, також стримують жінок від пошуку роботи. Дискримінація з боку членів родини є порівняно невисокою: лише 13% незайнятих жінок кажуть, що їхня родина проти того, щоб вони працювали.

Утім, майже 50% респонденток кажуть, що роботодавці не хочуть давати роботу жінкам з маленькими дітьми, а 26% – що роботодавці дискримінують їх за віком.  

Перепони, які бачать для себе жінки під час пошуку роботи

“Переважна більшість жінок знаходиться поза робочою силою через зовнішні фактори. Правильні дії зі сторони як держави, так і роботодавців допоможуть збільшити зайнятість жінок та стимулювати українську економіку. Натомість негативно вплинути на зайнятість жінок можуть збільшення грошової допомоги на дитину та продовження тривалості відпустки з догляду за нею, – підсумовує економістка. 

Нагадаємо, що, згідно з дослідженнями за 2017 рік, якби хатню працю жінок оплачували, вона б коштувала 3568 гривень на місяць. 

 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter