Чоловіки у владі мають виступити проти ґендерно зумовленого насильства – експертка консультативної місії ЄС

Дата: 30 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Шляхи розв’язання проблеми ґендерно зумовленого насильства мають шукати як жінки, так і чоловіки.

Про це пише в своїй колонці на “Українській правді” заступниця голови консультативної місії ЄС Жоель Ваштер.

Жоель Ваштер

“Якщо Україна дійсно планує досягти цієї мети, з досвіду відомо, що в захисті прав жінок та забезпеченні ґендерної рівності вирішальну роль відіграють сильні лідери, здатні змінити “культуру замовчування”, що у більшості випадків зумовлює безкарність тих, хто вдається до насильства. Лідерами в Україні зараз є переважно чоловіки, тож саме в їхніх руках ключ до усунення загроз і створення безпечного середовища для жінок і дівчат”, – зауважує вона.

Жоель Ваштер наголошує, що для подолання насильства щодо жінок слід передусім змінити стан справ у правоохоронній та судовій системі. Але сьогодні в обох цих сферах, де домінують чоловіки, є тенденція ігнорувати цю проблему. Вона, втім, має бути пріоритетною для реформи інститутів, які забезпечують верховенство права.

“Замовчування проблеми в суспільстві, поширеність ґендерних стереотипів і недостатній рівень обізнаності про права людини, які мають жінки, відбиває бажання в поліцейських, прокурорів та суддів боротися з сексуальним та домашнім насильством. Це, у свою чергу, негативно впливає на роботу всієї системи кримінальної юстиції: потерпілі не довіряють правоохоронним органам і не вірять у доступність правосуддя”, – зауважує експертка.

Жоель Ваштер також додає, що за результатами дослідження, проведеного громадською організацією “Ла Страда-Україна”, 39 відсотків працівників кримінальної юстиції вважають, що домашнє насильство – це особиста справа кожної людини, а 60 відсотків вірять, що жертви іноді самі провокують насильство щодо себе.

Нагадаємо, за даними поліції, протягом 2016 року зафіксовано 96 143 звернення за фактом насильства в сім’ї, з яких 85 037 звернень надійшло від жінок. Також на Національну “гарячу” лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації організації “Ла Страда” протягом 2016 року надійшло 34 758 дзвінків з питань, пов’язаних з домашнім насильством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter