Чоловіки, яким проставили штамп про реєстрацію одностатевого шлюбу, вимушено виїхали з Росії

Дата: 29 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Одружені чоловіки Павел Стоцко та Євгеній Войцеховський, яким минулого тижня в Москві підтвердили зареєстрований за кордоном одностатевий шлюб, виїхали за межі Росії.

Як повідомляє Російська ЛГБТ-мережа, покинути країну гей-пару змусили незаконні дії та тиск з боку російських правоохоронних органів.

Євгеній Войцеховський (ліворуч) і Павел Стоцко (праворуч) під час реєстрації шлюбу в Копенгагені. Фото: Pavel Stotsko, Facebook

“Подібний розвиток подій не планувався, і тільки реальна загроза свободі та безпеці Павла і Євгена стали причиною їх від’їзду”, – зазначили в організації.

Рішення чоловіків правозахисники назвали черговим підтвердженням того, що російська влада відмовляється розглядати гомосексуальних, бісексуальних і трансґендерних людей як повноправних громадян Росії та визнавати їх рівність перед законом.

Нагадаємо, Павел Стоцко та Євгеній Войцеховський одружилися 4 січня 2018 року в Данії. Після повернення до Москви в багатофункціональному центрі послуг їм поставили штампи на сторінці про сімейний стан.

Це стало можливим завдяки Сімейному кодексу Росії, згідно з яким, в країні мають визнавати шлюби, зареєстровані за кордоном. Відмовити можуть у випадках, прописаних у статті 14 –  коли хтось з подружжя вже перебуває у шлюбі, одружуються рідні чи всиновлювач із всиновленим, або, коли когось з подружжя визнають недієздатним. Згадок про стать у відповідній статті кодексу немає.

За декілька днів після того, як історія чоловіків отримала розголос, у Міністерстві внутрішніх справ Росії, заявили, що їх паспорти зі штампами про реєстрацію одностатевого шлюбу анульовані. Проти Стоцка та Войцеховського відкрили адміністративні справи про умисне псування документів.

Днем 27 січня до квартири чоловіків прийшли поліцейські, котрі вимагали віддати паспорти. Перемовини тривали до другої години ночі. Зрештою силовики отримали від Стоцка та Войцеховського документи і передали їм повістку – щоб скласти адміністративний протокол.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter