Чийгоза перевели з карцеру до камери з кращими умовами

Дата: 08 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вже переведений з карцеру до іншої камери з кращими умовами. У постанові сказано, що його поміщали до карцеру за зберігання флешки і сім-карти.

Як повідомив Центру інформації про права людини адвокат Ахтема Чийгоза Олександр Лісовий, ввечері 7 травня був скорочений термін стягнення – поміщення в карцер, і затриманого вчора після 18 годин вже перевели до іншої камери, кращої за своїми умовами (розмір, освітлення). Головне, за словами затриманого, там немає вологості, і він вчора вперше зміг спати без верхнього одягу.

Адвокат зазначив, що таким чином, “напругу попередніх 2-х діб знято, навіть з деяким поліпшенням умов“. Сьогодні Ахтем Чийгоз також мав побачення з дружиною, дозволене слідчим. За словами адвоката, слід вважати, що суспільна увага мала значення для цих змін.

Адвокат прокоментував матеріали, з якими ознайомився: “Є постанова 6 травня 2015 року про стягнення – поміщення до карцеру за зберігання заборонених предметів: 1500 рублів, сім-карти і флешки. Він у поясненні від 27 квітня 2015 року сам визнав вказане порушення. Можна обговорювати відповідність, пропорційність стягнення. У документах також немає відомостей, що Чийгоз був ознайомлений з постановою. Воно передбачало 5 діб карцеру. Він не знав про це. Є тільки відмітка представників адміністрації, що він нібито відмовився від підпису“.

Олександр Лісовий вважає це приводами для формального оскарження. Але оскільки вчора умови утримання були покращені, оскарження не буде, бо в цій частині порушення вже припинено.

За словами Ахтема Чийгоза, на громадян, особливо повторно затримуваних, впливають, ставлять умови, обіцяють привілеї, щоб отримати фальшиві свідчення проти нього. Це не приносить результатів, однак подібні способи продовжують застосовувати.

Нагадаємо, раніше адвокат Олександр Лісовий, що відвідав Ахтема Чийгоза 6 травня, у день його переведення до карцеру, розповів, що заступник голови Меджлісу перебуває в пригніченому стані, він оголосив голодування на знак протесту проти умов утримання: у карцері холодно і вогко, затриманий змушений весь час стояти або лежати на бетонній підлозі.

Ахтему Чийгозу інкримінують організацію “масових заворушень” 26 лютого 2014 року. Тоді проросійські сили організували мітинг з тим, щоб Верховна Рада Криму звернулася до Володимира Путіна з приводу необхідності приєднання Криму до Росії. У відповідь кримські татари зібрали ще більше людей і відтіснили проросійських активістів від будівлі кримського парламенту. В результаті зіткнень загинуло дві людини. Слідчий комітет РФ порушив за цим фактом кримінальну справу. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, дії окупаційної влади в даному випадку були абсурдними, адже мітинг проходив до того, як Крим був оголошений частиною Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter