Четвертого жовтня в окупованому Криму відбудеться четверте судове засідання у справі волонтера Сергія Цигіпи

Дата: 30 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

4 жовтня у “верховному суді” окупованого Криму відбудеться четверте засідання у справі журналіста Сергія Цигіпи. Окупаційна “влада” Криму звинувачує волонтера у шпигунстві за статтею 276 КК РФ. Йому загрожує від 10 до 20 років ув’язнення. 

Про це виданню ZMINA розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена.

Сергій Цигіпа. Скриншот з відео окупантів

“4 жовтня відбудеться ще одне закрите судове засідання. Ще одне, оскільки справу кваліфікували як таку, що належить до державної таємниці. Невідомо, що буде далі, але новини про Миколу Петровського та Сергій Котова, яким дали по 16 і 15 років ув’язнення, мені дуже не сподобалися. Я так розумію, що на нас очікує те ж саме. Якщо так і станеться, ми подаватимемо апеляцію”, – каже жінка.

За словами Цигіпи, взимку окупанти її повідомили про те, що Сергій після так званого “референдуму” 23-27 вересня 2022 року нібито приїхав до Сімферополя “із зізнанням”. При цьому самі ж загарбники викрали журналіста ще 12 березня 2022 року.

Вони там таке понаписували, що просто на голову не налазить. За їхніми словами, Сергій десь зник, а потім раптом з’явився, та ще й сам до них нібито прийшов. Наразі його адвокат наполягає на тому, щоб йому врахували той термін, який він відсидів у Сімферополі”, – додає дружина.  

За словами Олени Цигіпи, Сергій продовжує боротися й залишається патріотом своєї країни. Жінка теж продовжує боротися за чоловіка, оскільки не може сподіватися на те, що українська влада таки наважиться подавати цивільних заручників на обмін. Тож жінці доводиться розраховувати лише на власні сили.

Як відомо, Сергія Цигіпу, журналіста і письменника з Нової Каховки, окупанти утримують у полоні півтора року. Його викрали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками. Після його затримання зв’язок з ним перервався і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що він живий і перебуває в полоні. За останньою інформацією, його утримують у сімферопольському СІЗО №2.  


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter