Четверо українських моряків, яких утримували в лівійській в’язниці з 2016 року, повернулися додому

Дата: 08 Січня 2021
A+ A- Підписатися

З Лівії до України повернули чотирьох моряків з танкера Captain Khayyam. Чоловіків утримували в країні з 2016 року. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у твіттері. 

Українські моряки напередодні повернення додому. Фото: фейсбук-сторінка очільника МЗС Дмитра Кулеби

Євгена Морара, Володимира Тостогана, Олега Войнеровського та Павла Чайку утримували в Лівії з лютого 2016 року. Влада країни звинувачувала їх та ще 14 членів екіпажу танкера RUTA в контрабанді пального на Мальту. Лівійський суд призначив їм до п’яти років позбавлення волі.

Після арешту лівійська влада з “міркувань гуманності” відпустила на волю одну з членкинь екіпажу, однак інших матросів залишили за ґратами попри проблеми зі здоров’ям, про які неодноразово говорили дипломати. В червні 2020-го Україна змогла повернути додому членів екіпажу RUTA, однак моряки з танкера Captain Khayyam залишались у неволі. 

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, повернення моряків – це результат надскладної та тривалої операції, що була на межі зриву через низку обставин.

“Злагоджено спрацювали МЗС і МВС. Ми також залучили турецьких партнерів, за що їм окрема подяка”,розповідав він напередодні повернення чоловіків додому на своїй сторінці у фейсбуку. 

7 січня українців привезли до Консульства України в Туреччині, а згодом доправили на батьківщину. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року із сирійського табору біженців Аль-Хол звільнили двох українок та їхніх сімох дітей. 

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter