Четверо суддів-зрадників з окупованого Криму отримали заочні вироки

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні ще четверо колишніх українських суддів, які 2014 року зрадили присягу та перейшли на службу до незаконно створених у Криму російськими окупантами “судових органів”, отримали заочні вироки: 12, 13 та 14 років позбавлення волі. 

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресслужбу Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. 

Будівля незаконного “Красногвардійського районного суду” в тимчасово окупованому українському Криму

Засудженими є:

  • Тімофеєва Ганна Олександрівна (Timofeyeva Hanna Oleksandrivna, Timofeyeva Anna Aleksandrovna),  яка нині є “суддею” незаконного “Сімферопольського районного суду”;
  • Пікула Кристина Володимирівна (Pykula Khrystyna Volodymyrivna, Pikula Kristina Vladimirovna), “суддя” незаконного “Красногвардійського районного суду”;
  • Проскурня Сергій Миколайович (Proskurnya Serhiy Mykolayovych, Proskurnya Sergey Nikolayevich), “суддя” незаконного “Красногвардійського районного суду”;
  • Єланська Олена Едуардівна (Yelanska Olena Eduardivna, Yelanskaya Elena Eduardovna), “суддя” незаконного “Севастопольського районного суду”.

До 2014 року вони обіймали посади українських суддів, одна з них очолювала Джанкойську міжрайонну прокуратуру АР Крим. Після масштабної військової операції Росії із захоплення Кримського півострова всі вони зрадили присягу на вірність українському народу та перейшли на бік ворога.

“При “новій” владі вони зайняли посади “суддів” у незаконно створених “Севастопольському міському суді” та в “Сімферопольському” та “Красногвардійському районних судах республіки Крим”. Окупаційні судді сприяли становленню та зміцненню окупаційної влади на окупованому півострові та здійснювали правосуддя за російським законодавством”, – повідомляє прокуратура.

У травні 2022 року незаконна “суддя” Христина Пікула оштрафувала затриманого після обшуку в Криму голову ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва на 40 тисяч рублів за обвинуваченням у “дискредитації” окупаційної армії у війні Росії проти України. Вона також заарештувала громадянина України на дві доби.

Незаконний “суддя” Сергій Проскурня відомий великою кількістю ухвалених рішень про покарання учасників мирних протестів у Криму. 

Нагадаємо, у грудні 2015 року Вища рада юстиції України зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.

19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які, порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.

У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді щодо 319 кримських суддів-зрадників.

11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter