Червоний хрест не забезпечує допомогою незаконно ув’язнених на Сході України – дружина полоненого Матюшенка

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Дружина полоненого Валерія Матюшенка Тетяна Матюшенко звинуватила Червоний Хрест (ЧХ) у тому, що йому не вдається забезпечити полонених в ОРДЛО гуманітарною допомогою. 

Про це вона заявила журналістам у готелі “Русь”, передає кореспондент видання ZMINA.  

“Гуманітарна допомога ллється рікою на непідконтрольну Україні територію на сході, але жодна ложка цукру з цієї допомоги не потрапляє незаконно утримуваним громадянам України. Ми неодноразово зверталися до Червоного Хреста з проханням передати їм медикаменти. Зараз у Макіївській колонії багато ув’язнених хворіють на коронавірус. У них немає ані антисептиків, ані медичних препаратів, ані тестів, хоча їх передають на окуповану територію”, – сказала вона і додала, що представники ЧХ постійно висловлюють жаль і кажуть, що їх не допускають до полонених. 

За її словами, гостро в місцях несвободи стоїть питання опалення. У Макіївській колонії на тиждень видають один мішок вугілля, хоча насправді його вистачає на один день. 

“Вони не можуть пережити морози. У них – критичний стан. У них ослаблений імунітет, вони постійно хворіють. У багатьох загострилися хронічні хвороби. У декого простежують онкологічні симптоми”, – пояснила вона.  

Крім того, полонених постійно переводять до штрафних ізоляторів через надумані причини й вимагають гроші за непоміщення в ШІЗО. 

“Неправильно вдягнув шкарпетку, не так вийшов, неправильно постригся – в карцер. Якщо людина не здасть грошей, її запроторять на два тижні в карцер. А “злісних” неплатників переводять у барак, де немає ані вікон, ані дверей, ані буржуйки”, – розповіла Тетяна Матюшенко.   

Вона повідомила, що її чоловік Валерій Матюшенко потребує постійного нагляду лікаря. Йому необхідно щомісяця здавати кров та проходити УЗД через рак щитоподібної залози. Крім того, йому потрібна операція через появу внаслідок тяжкої роботи та тортур пахової грижі. 

ZMINA надіслала Червоному Хресту запит на коментар, утім прохання залишилося без відповіді. 

 

Нагадаємо, що Валерій Матюшенко – підприємець та музикант, якого бойовики “ДНР” схопили в рідному Кальміуському ще 15 липня 2017 року та дали 10 років в’язниці за “шпигунство”. Спочатку чоловіка тримали на території “Ізоляції”, однак зараз його нібито утримують у Макіївці.

Як відомо, у квітні в межах взаємного обміну полоненими Україна звільнила з полону бойовиків на Донбасі 20 громадян, зокрема луганського студента, якого терористи затримали за допис: “Люблю маму, хардкор та Україну”. Водночас родичі політв’язнів розповідають, що Офіс президента України ігнорує їхні прохання про зустріч. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter