Черкаські міліціонери вибивали з хлопця зізнання у крадіжці велосипеда

Дата: 02 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

22-річний мешканець Черкас розповів, що його катували у райвідділі міліції, звинувативши у крадіжці велосипеда. Місцеві активісти повідомили, що у цьому райвідділі катували й інших людей, вибиваючи з них зізнання у злочинах.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, Андрій Лисенко купив велосипед у шкільного знайомого, щоб їздити на роботу за місто, відремонтував його та покористувався лише кілька днів. Потім родині терміново знадобилися гроші, і він вирішив його продати. Дав оголошення в інтернеті і згодом зустрівся з потенційним покупцем. У той час, коли двоє чоловіків оглядали велосипед, невідомі повалили його на землю та одягли кайданки, а потім відвезли до Придніпровського райвідділу УМВС. Андрія звинуватили на підставі заяви про крадіжку від іншого мешканця Черкас, що надійшла саме того дня, коли Андрій Лисенко купив велосипед у знайомого. До того ж велосипед був схожий на той, який було вкрадено. Правоохоронці почали вибивати в Андрія зізнання, але не у крадіжці, а у пограбуванні, що передбачає серйозніше покарання.  

Вони поклали мене на підлогу спиною вниз, при тому наручники позаду. Розсунули руки і вставили крісло, щоб нічого не можна було зробити руками. Тоді одягли пакет на голову і почали душити, перекривати дихання. Били електрошокером спершу через штани, а потім і їх закотили. І в пах били. На руці лишилися сліди від наручників і синець від стільця. Потім я сказав, що усе підпишу, мені байдуже, що саме. Головне, щоб більше не мучили. Бо думав, що вже не виживу“, – розповів хлопець.

Його протримали три години, а коли звільнили, чоловік, що представився господарем вкраденого велосипеда, попросив про компенсацію моральної шкоди у розмірі 5000 гривень – в обмін на те, що хлопець не фігуруватиме у справі.

В обласному управлінні міліції розпочали службове розслідування щодо перевищення повноважень працівниками карного розшуку Придніпровського райвідділу Олексієм Лисенком та Владиславом Трохимцем.

Вони відсторонені від займаних посад і матеріали передані до прокуратури Черкаської області для ухвалення рішення згідно з чинним кримінальним законодавством. Моя реакція і реакція керівництва управління буде принциповою щодо представників міліції, які застосовують незаконні засоби впливу, незалежно від їхніх заслуг та цілей. Жоден злочин, який потрібно розкрити, не вартий того, щоб застосовувати заборонені засоби“, – зазначив начальник обласної міліції Владислав Пустовар.

Місцеві активісти повідомили, що останнім часом було чимало звернень від громадян, з яких також вибивали зізнання у цьому райвідділі та вимагали гроші за припинення переслідувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter