Через війну на Донбасі загинули понад 9 тисяч людей – ООН

Дата: 24 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Жертвами конфлікту на сході України стали 30 346 осіб. З них понад 9 тисяч загинули і понад 21 тисяча дістали поранення. 

Про це заявив помічник Генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович, виступаючи в Женеві на 31-й сесії Ради ООН з прав людини, повідомляє прес-служба ООН.

За його словами, в моргах України перебувають близько тисячі тіл, які так і не впізнали.

Він зазначив, що в останні місяці кількість випадків загибелі цивільних осіб дещо знизилася, однак в районі лінії зіткнення люди все ще гинуть в результаті артилерійських обстрілів та вибухів боєприпасів.

Також він додав, що на сьогоднішній день влада України зареєструвала 1,6 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Шимонович заявив, що відновлення повного і ефективного контролю української влади над частиною кордону з Російською Федерацією допоможе зупинити потоки зброї і бойовиків з Росії.

За словами Шимоновича, у найбільш важкій ситуації перебувають жителі територій, які контролюються збройними групами. Звідти надходить інформація про вибіркові затримання і катування.

Він розповів також про те, що з інших районів України, зокрема Харкова, Одеси, Дніпропетровська та Запоріжжя, в офіс з прав людини надходять повідомлення про примусові зникнення, затримання і навіть тортури, до яких вдаються українські силовики.

Правозахисник висловив стурбованість з приводу того, що досі не встановлені винні в загибелі людей під час протестів на Майдані. За його словами, затягування з розслідуванням підриває довіру до системи кримінального правосуддя України.

Помічник Генерального секретаря також розповів про порушення прав людини в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter