Через помилку Верховної Ради податкова міліція знаходиться поза законом – експерти

Дата: 18 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Згідно з прийнятим 21 грудня 2016 року Законом № 1797-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні”, з 1 січня 2017 року статус податкової міліції знаходиться поза законом.

Про це йдеться у заяві Реанімаційного пакету реформ.

Експерти РПР з питань податкової та бюджетної політики під час аналізу згаданого закону зауважили, що пункт 134 розділу I виключає  з тексту Податкового кодексу Розділ XVIII-2  про податкову міліцію.

Сам закон № 1797-VIII набирає чинності з 1 січня 2017 року, крім деяких його положень. Одне із виключень – пункт 133 Розділу I, який набирає чинності з дня вступу в силу нового закону про фінансову поліцію, але який регулює інші питання.

Експерти наголошують, що таким чином було допущено неправильну нумерацію пунктів, внаслідок якої замість відстрочення набрання чинності пунктом 134 Розділу I передбачено, що відстрочується набрання чинності пунктом 133 зазначеного розділу. Як наслідок, у чинному Податковому кодексі України відсутні положення, які б визначали структуру, завдання, функції та повноваження органів податкової міліції, правовий статус її співробітників.

В РПР зауважують, що ця ситуація вже не може бути змінена шляхом внесення будь яких правок або наданням роз’яснень. Саме тому експерти переконані, що Верховна Рада невідкладно повинна забезпечити доопрацювання, розгляд та ухвалення законопроекту про фінансову поліцію – новий орган, співробітники якого будуть відібрані за прозорим конкурсом, матимуть гідні заробітні плати та виконуватимуть аналітичні функції.

Експерти також наголошують, що відсутність такого органу, як податкова міліція, протягом кількох місяців до ухвалення закону про фінансову поліцію не несе загроз розбалансування державних фінансів, оскільки додаткові доходи бюджету, отримані завдяки податковій міліції не покривають навіть вартість утримання цього органу, а платники мають бути свідомими того, що будь-які злочини, скоєні ними за період створення фінансової поліції, будуть невідворотно розслідувані нею по завершенню цього процесу.

Разом з тим, громадськість наголошує на неприйнятності розгляду та прийняття таких важливих проектів без належного обговорення. Експерти з питань податкової та бюджетної політики РПР готові забезпечити майданчик для дискусії та напрацювання оптимальної для усіх зацікавлених сторін  редакції відповідного законопроекту.

“Помилково чи свідомо, але в Україні склалася ситуація, що податкова міліція  виявилася “поза законом”, і якщо з 1 січня штатні співробітники цього органу будуть вчиняти процесуальні дії, слід визнавати їх незаконними у судах, а отримані докази недопустимими. Вважаю, що правки Закону № 1797-VIII в цій частині не будуть  ефективними. Єдиний вихід, що забезпечить якісне реформування податкової  міліції,  – це прийняти новий закон “Про фінансову поліцію””, –  говорить експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук у коментарі газеті “День”.

Тим не менше, за підписом Голови Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Ніни Южаніної було надано лист з роз’ясненнями, в якому стверджується, що розділ XVIII2 “Податкова міліція” все ще є чинним, незважаючи на численні висновки фахівців з податкового законодавства, які стверджують протилежне.

Проте, за словами першого заступника Голови Комітету з питань податкової та митної політики Андрія Журжія, комітет не розглядав зазначене питання.

“Власне, народні депутати, які є членами Комітету, в цьому році ще не збиралися на спільні засідання, а тому ця позиція висловлена виключно самою Ніною Петрівною”, – говорить Журжій.

Більше того, на його думку, “Верховна Рада України при ухваленні закону з формально-юридичної точки зору голосує за відстрочення набрання чинності конкретними пунктами, а не відтермінування набрання чинності щодо того, чого ці пункти стосуються”.

Також  стало відомо, що Міністерство фінансів подало на розгляд Кабінету міністрів новий законопроект про створення аналітичної служби розслідувань – фінансової поліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter